Η αγριοτριανταφυλλιά είναι πολυετής θάμνος με ρόδινα ή λευκά άνθη και κόκκινους ή πορτοκαλί καρπούς που ονομάζονται κυνόροδα. Τα αυτοφυή είδη στη χώρα μας υπολογίζονται σε 25.

Στην αρχαιότητα τα κυνόροδα χρησιμοποιούνταν για ιατρικές χρήσεις. Το όνομα του οφείλεται στο γεγονός ότι κατά την Ρωμαϊκή εποχή συνιστούσαν το βότανο για τα δαγκώματα των λυσσασμένων σκύλων. Στον Μεσαίωνα τα κυνόροδα χρησιμοποιήθηκαν για καρδιαγγειακές παθήσεις και στη θεραπεία της αρθρίτιδας. Οι Ινδιάνοι Ομάχα της Αμερικής το χρησιμοποιούσαν για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και το ουροποιητικό σύστημα.

 

Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η περιεκτικότητα που έχει σε βιταμίνη C, 5 φορές περισσότερη από ένα πορτοκάλι. Είναι ακόμη άριστη πηγή βιταμινών Α, Κ, Ε, Β – Β2, Β3, και D.

 

Βοηθάνε στην καλή κατάσταση των ματιών, των μαλλιών, του δέρματος και του ήπατος μια και περιέχουν βιοφλαβονοειδής ενώσεις με αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Είναι πλούσια πηγή ασβεστίου, καλίου πηκτίνης, πολυφαινολών, κιτρικού οξέως, τανίνων, καροτενοειδών και μαγνησίου.

 

Μπορούν να επιταχύνουν την αναρρωτική διαδικασία σε λοιμώξεις του θώρακα και να εμποδίσουν την κατακράτηση υγρών. Τέλος τονώνουν, ενισχύουν και ενδυναμώνουν τα όργανα και ολόκληρο τον οργανισμό δίνοντας ένα αίσθημα ευεξίας.

Για να φτιάξεις αφέψημα αγριοτριανταφυλλιάς παίρνεις 3 κουταλιές από το θεραπευτικό μέρος του φυτού και το βράζεις σε 2 φλιτζάνια νερό. Το σουρώνεις και είναι έτοιμο να το δοκιμάσεις.