Το δέσιμο μαμάς και κόρης μπήκε στο μικροσκόπιο των ειδικών σε μια προσπάθεια τους να ανακαλύψουν τι είναι αυτό που τις ενώνει τόσο ώστε όταν μιλά η μαμά η κόρη να ηρεμεί ξεπερνώντας τα όποια νεύρα και την ένταση που ένιωθε μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Μελέτη που έγινε στο University of Wisconsin–Madison των ΗΠΑ, και η οποία συμπεριέλαβε μόνο κορίτσια, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες τα αγόρια έχουν διαφορετικό τρόπο ρύθμισης του στρες που νιώθουν, γεγονός που τα οδηγεί σε τάσεις φυγής ή έκρηξης ή ακόμα και μιας μικρής ή μεγάλης μάχης, δηλαδή ενός καυγά. Όπως λένε, στα αγόρια η ύπαρξη ενός κινδύνου δημιουργεί αντίδραση, αντίθετα στα κορίτσια μια στρεσογόνος κατάσταση αντιμετωπίζεται με την επαφή και με την ομιλία και αυτός είναι και ο λόγος που οι γυναίκες δημιουργούν μεγαλύτερους δεσμούς με τα παιδιά τους.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες έκαναν πειράματα σε 60 κορίτσια ηλικίας 7 έως 12 ετών υποβάλλοντας τα σε στρεσογόνες καταστάσεις προκειμένου να ελέγξουν τον τρόπο αντίδρασής τους.

Αξιολόγησαν τον βαθμό του στρες που βίωναν τα κορίτσια με μετρήσεις του ρυθμού της καρδιάς και τη συγκέντρωση της κορτιζόνης στο αίμα τους. Εξάλλου, τη μείωση του στρες την αξιολόγησαν εκτός αυτών και με τη μέτρηση της ωκυτοκίνης στο αίμα των κοριτσιών.

Όπως λένε οι επιστήμονες, η ωκυτοκίνη παίζει σημαντικό ρόλο στον αριθμό των βιολογικών και κοινωνικών λειτουργιών που έχουν σχέση με τη σωματική και ψυχική υγεία. Ισχυροποιεί δηλαδή, τη συναισθηματική σύνδεση και ενισχύει τους δεσμούς του βρέφους με τη μητέρα του.

Η ωκυτοκίνη, η οποία αποκαλείται και «ορμόνη της αγάπης», επιδρά στον εγκέφαλο και μειώνει το στρες.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το στρες που ένιωθαν τα κορίτσια μειωνόταν σε σοβαρό βαθμό όταν άκουγαν από το τηλέφωνο τη φωνή της μητέρας τους. Επίσης, η μείωση του στρες με τη βοήθεια της φωνής της μητέρας από το τηλέφωνο συγκρινόταν με τη μείωση του στρες από τη μητέρα των κοριτσιών όταν ήταν παρούσα και αγκάλιαζε την κόρη της.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η φωνή της μητέρας από το τηλέφωνο είχε ισχυρά αποτελέσματα ως προς τη μείωση της κορτιζόνης και την αύξηση της ωκυτοκίνης στο αίμα και κατά συνέπεια τη μείωση του στρες.

Επιπλέον, όπως διαφάνηκε αυτή η μείωση του στρες δεν ήταν στιγμιαία αλλά είχε σημαντικά μεγάλη διάρκεια.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η φωνή της μητέρας ακόμα και όταν την ακούει από το τηλέφωνο η κόρη, είναι ικανή να της προκαλέσει έκκριση και αύξηση στο αίμα της συγκέντρωσης της ωκυτοκίνης. Η συγκέντρωση ωκυτοκίνης που επιτυγχάνεται είναι παρόμοια με τη συγκέντρωση που επιτυγχάνεται όταν υπάρχει μία στοργική επαφή ενός αγκαλιάσματος μεταξύ μάνας και κόρης.

Η δε σωματική επαφή όπως έχει διαπιστωθεί από έρευνες συμβάλλει στην απελευθέρωση της ωκυτοκίνης και της αύξησης της στο αίμα. Και όπως όλα δείχνουν, το ίδιο αποτέλεσμα έχει και η ακρόαση της φωνής της μητέρας στο παιδί της ακόμη και από το τηλέφωνο.

Επιπλέον, οι επιστήμονες τόνισαν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα παιδιά που στερούνται τη στενή γονική επαφή κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, στη μετέπειτα ζωή τους να έχουν προβλήματα στις διαπροσωπικές τους σχέσεις διότι δεν παράγει ο οργανισμός τους ωκυτοκίνη από τους συνήθεις ερεθισμούς.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η λεγόμενη «ορμόνη της αγάπης» μπορεί να αυξηθεί ακόμα και με το άκουσμα της φωνής γεγονός που στο μέλλον ίσως εξηγήσει τις αντιδράσεις μας μέσα σε ένα μεγαλύτερο εύρος σχέσεων των ανθρώπων