Η βιταμίνη Β12 εμπλέκεται σε πολυάριθμες ζωτικής σημασίας λειτουργίες στον οργανισμό, όπως η σύνθεση του DNA, η ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων και των κυττάρων του αίματος και η παροχή οξυγόνου στα όργανα.
Περίπου το 15% των ανθρώπων παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης Β12 και σχεδόν το 40% ανεπάρκεια, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν δυσάρεστα συμπτώματα όπως το συχνό μούδιασμα, οι ζαλάδες και τα κενά μνήμης.
Επειδή τα επίπεδα της βιταμίνης τυπικά δεν ελέγχονται κατά την εξέταση αίματος ρουτίνας, η έλλειψη μπορεί να παραμείνει αδιάγνωστη για μήνες ή και για χρόνια.
Οι ενήλικες χρειάζονται περίπου 2,4 μικρογραμμάρια (mcg) βιταμίνης Β12 την ημέρα, ποσότητα που μπορούν εύκολα να καλύψουν με τις παρακάτω τροφές:
1. 1 αυγό: 0,45 mcg
2. 30 γρ. μοτσαρέλα: 0,65 mcg
3. 90 γρ. μοσχαρίσιο φιλέτο: 3,48 mcg
4. 90 γρ. τόνος: 9,25 mcg
5. 90 γρ. σολομός: 2,38 mcg
6. 1 φλιτζάνι γάλα με χαμηλά λιπαρά: 1,23 mcg
7. 90 γρ. στρείδια: 5,75 oysters
8. 1 φλιτζάνι γάλα σόγιας: 3 mcg