Επιπλέον, το κάπνισμα προκάλεσε 7,1 εκατομμύριο θανάτους παγκοσμίως το 2016, ενώ 1,1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετώπιζαν την ίδια χρονιά προβλήματα ψυχικής υγείας ή/και εθισμού σε ουσίες. Σε 191 χώρες του κόσμου, εξάλλου, η μείζονα (σοβαρή) κατάθλιψη αποτελούσε μία από 10 κύριες αιτίες κακής υγείας.

Η έκθεση για την κατάσταση της υγείας στον πλανήτη (Global Burden of Disease report) περιλαμβάνει τα πιο αναλυτικά στοιχεία για τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα σε 195 χώρες του κόσμου.

Όπως αποκαλύπτει, το 2016 πέθαναν από κάθε αιτία 54,7 εκατομμύρια άνθρωποι. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον που ηγήθηκαν της διεθνούς ομάδας που συνέταξε την έκθεση, δήλωσαν ότι τα δύο άκρα της ανεπαρκούς διατροφής στους φτωχούς και στους πλούσιους πληθυσμούς σχετίζονται με το ένα πέμπτο αυτών των θανάτων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι εκατομμύρια άνθρωποι τρώνε υπερβολικά πολύ αλάτι και κορεσμένα λιπαρά και πολύ λίγα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως και ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Από όλα τα είδη κακής και ανεπαρκούς διατροφής, εξάλλου, «η μειωμένη κατανάλωση υγιεινών τροφίμων αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου για πρόωρη θνησιμότητα», τόνισαν.

Σύμφωνα με την έκθεση, που δημοσιεύεται στην διεθνή ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», παρότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι εκτεταμένο σε όλες τις χώρες που μελετήθηκαν, πλην τεσσάρων, στις περισσότερες οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας υποχρηματοδοτούνται. Στην Κίνα, για παράδειγμα, μόλις το 6% των ασθενών με κατάθλιψη, αγχώδη διαταραχή ή εθισμό σε ουσίες ζητούν τη βοήθεια ενός ειδικού, αφού μόλις το 1% των ετήσιων δαπανών για την Υγεία διατίθενται για υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Η έκθεση αποκαλύπτει ακόμα ότι η καρδιοπάθεια παραμένει η κύρια αιτία πρόωρου θανάτου στις περισσότερες περιοχές του κόσμου. Το 2016 προκάλεσε 9,5 εκατομμύρια θανάτους – ένας αριθμός αυξημένος κατά 19% την τελευταία δεκαετία.

Ο διαβήτης προκάλεσε 1,43 εκατομμύρια θανάτους το 2016, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 31% από το 2006. Αυξητική τάση παρουσιάζουν επίσης οι θάνατοι από όπλα, πολέμους και τρομοκρατία. Ειδικότερα, οι θάνατοι που αποδίδονται στις πολεμικές συρράξεις και την τρομοκρατία, ιδίως στη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ξεπέρασαν τους 150.000 το 2016, όταν μια δεκαετία νωρίτερα ήταν κατά 140% λιγότεροι.

Σημαντική αύξηση, σύμφωνα με την έκθεση, παρουσιάζουν τέλος σε όλο τον κόσμο και οι θάνατοι από άνοια και νόσο Πάρκινσον που ανήλθαν το 2016 σε 2,6 εκατομμύρια, ενώ το 2006 ήταν κατά 40% λιγότεροι.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ρούλα Τσουλέα