Ο όμορφος πλανήτης μας μουρμουρίζει. Σύμφωνα με Ευρωπαίους ερευνητές, η Γη μουρμουρίζει επίμονα από τα βάθη των ωκεανών. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Geophysical Research Letters τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου Εarth Institute στο Πανεπιστήμιο Columbia,Spahr Webb, o οποίος αν και δεν συμμετείχε στην έρευνα ομολογεί «πως μοιάζει σαν πατάς όλα τα πλήκτρα ενός πιάνου, ταυτόχρονα. Δεν είναι όμως καθόλου αρμονικός ο ήχος».

Το μουρμουρητό του πλανήτη παιδεύει τους επιστήμονες ήδη από το 1959 αλλά καμία καθοριστική γι αυτό έρευνα δεν έγινε μέχρι το 1998.

Η φετινή όμως έρευνα είναι η πρώτη έρευνα η οποία καταγράφει το «γουργούρισμα» του πλανήτη από τα βάθη του. Οι ερευνητές οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικά ερευνητικά κέντρα σε Παρίσι, Στουτγκάρδη και Οξφόρδη «χτένιζαν» για συνολικά περίπου 11 μήνες μία επιφάνεια σχεδόν 1,200 τετραγωνικών μιλίων στον πυθμένα του Ινδικού Ωκεανού ανατολικά της Μαδαγασκάρης.

Από τα στοιχεία τα οποία συγκεντρώθηκαν το 2012 και το 2013 οι ερευνητές χρειάστηκε να καθαρίσουν τον ήχο από «ήχους – εισβολείς» όπως τα δυνατά κύματα αλλά και τα ηλεκτρονικά σφάλματα. Αυτό που τους «έμεινε» ήταν ο καθαρός, ο πραγματικός ήχος της Γης.

Βέβαια, ο ήχος δεν μπορεί να αναγνωριστεί ή και ανιχνευθεί από το ανθρώπινο αυτί αφού η συχνότητά του είναι 10,000 φορές μικρότερη απο εκείνη την οποία οι άνθρωποι μπορούμε να συλλάβουμε.

Επιπλέον, οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα για το τι δημιουργεί αυτό το «μουρμουρητό». Η πιο δημοφιλής άποψη είναι πως δημιουργείται λόγω των κυμάτων ενώ άλλοι πιστεύουν πως ίσως προκύπτει από τις καταιγίδες.

 

Πηγή: National Geographic