Οι γυναίκες που κάνουν σεξ με γυναίκες, οι λεσβίες δηλαδή, μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα ή να διατρέχουν κινδύνους σε σχέση με τη σεξουαλική τους δραστηριότητα, όπως εξάλλου ο οποιοσδήποτε άλλος άνθρωπος που έχει ενεργό σεξουαλική ζωή.

Οι λεσβίες γυναίκες είναι σημαντικό να γνωρίζουν τους κινδύνους που τις απειλούν οι οποίοι έχουν σχέση με τις ιδιαίτερες προτιμήσεις τους στο σεξ. Γνωρίζοντας του κινδύνους αυτούς θα είναι σε θέση να λαμβάνουν τα αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων της δικής τους ιδιαίτερης κατάστασης.

Οι μολύνσεις που μεταδίδονται από το σεξ

Ορισμένες από τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες μολυσματικές ασθένειες μεταφέρονται εύκολα από μια γυναίκα στην άλλη. Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), οι τριχομονάδες, η βακτηριακή κολπίτιδα και το AIDS μπορούν προκληθούν σε μια γυναίκα εξαιτίας του ότι έχει κάνει σεξ με μια άλλη γυναίκα.

Είναι βέβαια δυνατόν οι καταστάσεις αυτές να προκληθούν και λόγω άλλων σεξουαλικών δραστηριοτήτων αλλά οι λεσβίες πρέπει να γνωρίζουν, ότι επειδή κάνουν σεξ με γυναίκα δεν αποτρέπονται οι εν λόγω απειλές για την υγεία ή και τη ζωή τους. Το στοματικό σεξ, η επαφή των χεριών και δακτύλων με τον κόλπο ή τον πρωκτό μεταξύ των γυναικών, όπως και η κοινή χρήση σεξουαλικών αντικειμένων (δονητές ή άλλα) διευκολύνουν την μετάδοση μικροβίων από τη μια γυναίκα στην άλλη.

Η ενημέρωση και η εγρήγορση

Η διαφώτιση, η ενημέρωση και η εγρήγορση για λήψη προληπτικών μέτρων είναι απαραίτητο στοιχείο για να προστατεύονται οι λεσβίες από τις μολύνσεις λόγω σεξ.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε, και αυτό ισχύει για όλους και όχι μόνο για τη λεσβία, ότι το AIDS που προκαλείται από τη μόλυνση από τον ιό HIV είναι μια ασθένεια για την οποία δεν υπάρχει σήμερα ίαση. Το ίδιο ισχύει επίσης και για τη μόλυνση από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV ή από τον ιό του έρπητα των γεννητικών οργάνων HSV2.

Ο έλεγχος για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Είναι πολύ σημαντικό η ίδια η γυναίκα να γνωρίζει εάν πάσχει από κάποια αφροδισιακή πάθηση. Το ίδιο πρέπει να γνωρίζει και για το άτομο με το οποίο κάνει σεξ, τη γυναίκα εάν είναι λεσβία ή τον άνδρα εάν είναι αμφιφυλόφιλη. Γνωρίζοντας τις κρίσιμες αυτές πληροφορίες μπορεί να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, για τον εαυτό της και για τους άλλους.
Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι το AIDS και άλλα αφροδισιακά νοσήματα παρουσιάζουν έξαρση της συχνότητάς τους και ότι πολλοί πάσχοντες ή φορείς δεν το γνωρίζουν. Ή ακόμη χειρότερα μερικοί μπορεί να αποκρύβουν την αλήθεια.

Τα προφυλακτικά

Τα προφυλακτικά διαφόρων ειδών, για το πέος, για τον κόλπο και για το στόμα προσφέρουν πολύ υψηλό βαθμό προστασίας από τις μολύνσεις λόγω σεξ. Για αυτό επιβάλλεται η χρήση τους κάθε φορά που υπάρχει η παραμικρή υποψία κατά πόσο το άτομο, γυναίκα ή άνδρας, με το οποίο κάνει σεξ η λεσβία είναι πράγματι ελεύθερο από μολυσματικούς παράγοντες, που μεταδίδονται εξαιτίας του σεξ.

Τα σεξουαλικά αντικείμενα

Υπάρχουν διάφορα αντικείμενα σεξουαλικού χαρακτήρα, που κάποτε αποκαλούνται σεξουαλικά παιχνίδια, τα οποία χρησιμοποιούνται σε σεξουαλικές συνευρέσεις ή ακόμη ατομικά. Τα αντικείμενα αυτά μπορεί να μεταφέρουν μικροβιακούς παράγοντες από το ένα άτομο στο άλλο.

Για την αποφυγή μολύνσεων, δια μέσου των αντικειμένων σεξουαλικού χαρακτήρα, πρέπει να αποφεύγεται η κοινή τους χρήση, να πλένονται και να καθαρίζονται καλά με εξουδετέρωση των μολυσματικών παραγόντων και, όταν χρησιμοποιούνται, να εφαρμόζονται σε αυτά προφυλαχτικά.

Η μονογαμική σχέση

Η αλόγιστη σεξουαλική συμπεριφορά με πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους δημιουργεί υψηλό κίνδυνο μολύνσεων. Αντίθετα η μακροχρόνια, μόνιμη και μονογαμική σχέση με άτομο απαλλαγμένο από μολυσματικούς παράγοντες αποτελεί φραγμό στη μετάδοση και εξάπλωση των αφροδισιακών νοσημάτων.

Τα εμβόλια

Υπάρχουν σήμερα εμβόλια που είναι ικανά να προλαμβάνουν μολύνσεις λόγω σεξ. Σε αυτά περιλαμβάνονται το εμβόλιο εναντίον των διαφόρων τύπων ιών του ιού HPV και των ιών που προκαλούν τις ηπατίτιδες Β και Α.

Το αλκοόλ και τα ναρκωτικά κάθε μορφής

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τις πιθανότητες αλόγιστης και επικίνδυνης σεξουαλικής συμπεριφοράς. Το ίδιο ισχύει και για τη χρήση ναρκωτικών. Επιπλέον είναι πολύ καλά γνωστοί οι κίνδυνοι που δημιουργούν για μόλυνση από τον ιό HIV του AIDS, την ηπατίτιδα και άλλες παθήσεις, η κοινή χρήση βελόνων από χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών.

Το φάρμακο Truvada για την πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό HIV

Το φάρμακο Truvada στο οποίο περιλαμβάνονται οι δραστικές ουσίες εμτρισιταβίνη και η τενοφοβίρη, εγκρίθηκε για ενήλικες, που δεν έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV, αλλά διατρέχουν ψηλό κίνδυνο μόλυνσης από αυτόν. Χρησιμοποιείται επίσης με άλλα φάρμακα και σε άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV.

Το φάρμακο λαμβάνεται μία φορά την ημέρα, από το στόμα. Όμως παράλληλα επιβάλλεται να χρησιμοποιούνται τα μέτρα ασφαλούς σεξ, για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού HIV.

Το Truvada χορηγείται μόνο με συμβουλή και επίβλεψη από γιατρό. Επιπλέον απαιτείται έλεγχος για την ηπατίτιδα Β.

Θα συγκρατήσουμε ότι οι λεσβίες όπως και οι αμφιφυλόφιλες ή οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούν τους κινδύνους που δημιουργεί μια απερίσκεπτη σεξουαλική συμπεριφορά.

Ανεξάρτητα από το φύλο του σεξουαλικού ταιριού, τα μέτρα πρόληψης ελαχιστοποιούν ή μηδενίζουν τους κινδύνους για την υγεία και τη ζωή της΄γυναίκας.