Πρώτα την απομάκρυναν βίαια από τη φυσικό της περιβάλλον. Στη συνέχεια την αιχμαλώτισαν, και την ανάγκασαν να ζήσει στο κλουβί ενός ζωολογικού κήπου. Και όταν οι υπεύθυνοι άφησαν ανοιχτό το κλουβί της και εκείνη έφυγε, τη σκότωσαν.

Η 8χρονη λεοπάρδαλη του χιονιού, Margaash, ζούσε στον ζωολογικό κήπο Dudley στην Αγγλία. Στις 23 Οκτωβρίου, ένα φύλακας ξέχασε να κλειδώσει το κλουβί της και εκείνη δραπέτευσε.

Όταν το προσωπικό κατάλαβε τι είχε συμβεί, συγκροτήθηκε μια ομάδα, οπλισμένη με πυροβόλα όπλα και μαζί με τους φύλακες του ζωολογικού κήπου άρχισαν την αναζήτηση.

Όταν την εντόπισαν, άνοιξαν πυρ και μια σφαίρα ήταν αρκετά για να σκοτώσουν το όμορφο, υπερήφανο και σπάνιο ζώο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διεύθυνση της ζωολογικού κήπου αναφέρεται πως δεν υπήρχε άλλη επιλογή αφού το πρωτεύον ήταν η διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας.

Παράλληλα ανακοινώθηκε πως έχει ξεκινήσει πειθαρχική έρευνα για το περιστατικό.

«Είναι ένα πολύ λυπηρό γεγονός και το προσωπικό μας είναι συντετριμμένο» σχολίασε ο Derek Grove, διευθυντής του ζωολογικού κήπου μετά την αποκάλυψη. «Η ευθανασία ήταν και θα είναι πάντα η ύστατη λύση. Οι προσπάθειες να πειστεί η Margaash να επιστρέψει, απέτυχαν και καθώς το ζώο βρισκόταν κοντά σε δασώδη περιοχή και έπεφτε η νύχτα, ο κτηνίατρος εκτίμησε πως μια η χορήγηση ηρεμιστικού δεν ήταν η πλέον ασφαλής λύση εξαιτίας του χρόνου που απαιτείται για να δράσει. Η δημόσια ασφάλεια είναι πάντα ύψιστης σημασίας και το προσωπικό μας είναι πολύ έμπειρο και άριστα εκπαιδευμένο».

Από τα λεγόμενα του διευθυντή γίνεται βέβαια αντιληπτό πως στην πραγματικότητα δεν πραγματοποιήθηκε «ευθανασία» στο ζώο, όπως ο ίδιος αναφέρει, και οργανώσεις που ασχολούνται με την προστασία των ζώων ασκούν σκληρή κριτική στους υπεύθυνους του ζωολογικού κήπου που πήραν την απόφαση να σκοτώσουν το ζώο.

Πηγές: BBCIndependent