Η ευημερία της κυνηγόπαπιας της Μαδαγασκάρης, του σπανιότερου πτηνού στον κόσμο, απειλούταν μέχρι πρότινος εάν δε βρισκόταν σύντομα ένας νέος υγροβιότοπος να τη φιλοξενήσει.

Σύμφωνα άλλωστε με έρευνα, το 96% των συγκεκριμένων πτηνών πεθαίνουν σε ηλικία μόλις δύο ή τριών εβδομάδων. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός πως η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει περιορίσει τις πάπιες σε έναν μόνο υγροβιότοπο στη βορειοανατολική Μαδαγασκάρη, ο οποίος δε διαθέτει αρκετή τροφή για να τις συντηρήσει.

Ωστόσο, βρέθηκε μια πρόσκαιρη λύση που μπορεί να λύσει το πρόβλημα της εξαφάνισης του συγκεκριμένου είδους, σύμφωνα με το BBC.

PA READY NEWS UK

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών απελευθέρωσε 21 από τα πουλιά σε μια λίμνη στα βόρεια της Μαδαγασκάρης. Πρόκειται για ένα βήμα προς την ανάκτηση ενός είδους που μόλις πριν από μια δεκαετία θεωρούταν εξαφανισμένο.

Η διάσωση τους θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την προστασία των απειλούμενων υγροβιότοπων της Μαδαγασκάρης .

Γιατί όμως το συγκεκριμένο είδος βρίσκεται υπό απειλή;

Οι οικολόγοι του Wildfowl and Wetlands Trust (WWT), οι οποίοι από το 2006 έχουν αναπτύξει ένα πρόγραμμα προστασίας και αναπαραγωγής των πτηνών, εκτιμούν πως ο συνολικός πληθυσμός αριθμεί πλέον μόλις 25 κυνηγόπαπιες, ύστερα από δεκαετίες γεωργίας, αλιείας και αποψίλωσης των δασών.

Οι βιότοποι υγροτόπων στη χώρα έχουν μολυνθεί και έχουν υποστεί βλάβη, ώστε αυτά τα λίγα πουλιά που απομένουν έχουν υποχρεωθεί να ζουν σε ειδεχθείς συνθήκες

PA READY NEWS UK

Το τελευταίο παρθένο τους καταφύγιο ήταν πολύ βαθύ και πολύ κρύο για να ευδοκιμήσουν οι κυνηγόπαπιες της Μαδαγασκάρης.

Η ομάδα των οικολόγων ελπίζει ότι η επιτυχία εύρεσης καλύτερου καταφυγίου για τα πουλιά αλλά και η διαρκής αναζήτηση λύσεων για να καλυτερεύσουν τη ζωή τους, αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα για όλες τις κοινότητες ανά τον κόσμο, ώστε να σωθεί η πανίδα που βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, πόσω μάλλον σε περιοχές που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, όπως η Μαδαγσκάρη.

ΠΗΓΗ: Huffingtonpost.gr