Κάθε χρόνο, οι άνθρωποι παράγουμε σε παγκόσμιο επίπεδο 2δις τόνους Αστικών Στέρεων Αποβλήτων. Για να συλλάβετε πιο εύκολα τον όγκο για τον οποία μιλάμε, φανταστείτε πως για να χωρέσουν όλα αυτά τα απόβλητα χρειάζονται 822.000 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.

Οι ΗΠΑ παράγουν την μεγαλύτερη ποσότητα αποβλήτων  σγυκριτικά με οποιαδήποτε άλλη ώρα στον κόσμο, βάσει των δεδομένων της Παγκόσμιας Τράπεζας. Συνολικά παράγουν 258εκατ. τόνους Αστικών Στερεών Αποβλήτων ετησίως ενώ καθημερινά ένας Αμερικανός υπολογίζεται πως παράγει περί τα 2 κιλά απόβλητα. 

Στο αντίποδα η Ισλανδία, μια πολύ μικρή χώρα συγκριτικά με τις ΗΠΑ εμφανίζεται να παράγει 525.000 τόνους αποβλήτων ετησίως. Αλλά την ίδια στιγμή ο μέσος Ισλανδός παράγει καθημερινά 4 κιλά απόβλητα. Τα διπλάσια δηλαδή, από έναν μέσο Αμερικανό.

Σε ό,τι αφορά δεν την ημερήσια μέση παραγωγή αποβλήτων ανά άτομο βλέπουμε ότι οι ΗΠΑ με την Ισλανδία, η Μογγολία, η Αλάσκα, η Γροιλανδία, η Δανία, η Ελβετία, η Μολδαβία έρχονται πρώτες με περισσότερα από 4lb.

Ακολουθούν οι χώρες ημερήσια μέση παραγωγή αποβλήτων ανά άτομο μεταξύ 3 με 3,9lb (πχ Καναδάς, Αυστραλία, Γερμανία, Ιταλία κ.α.), αυτές με 2-2,9lb (Ελλάδα, Τουρκία, Ρωσία, Γαλλία, Ισπανία, Σουηδία, Βραζιλία κ.α.), αυτές με 1-1,9lb (Πολωνία, Ουκρανία, Βενεζουέλα, Περού, Αίγυπτος, Ιράν κ.α.) και τέλος αυτές με έως 1lb (Κίνα, Ινδία, Σουδάν κ.α.).

 

Infographic: A World of Waste | Statista

 

Ως Αστικά Στερεά Απόβλητα νοούνται νοούνται στερεά απόβλητα ή απορρίμματα ανθρωπογενούς κυρίως προέλευσης, στερεά ή ημιστερεά υλικά, τα οποία στερούνται άμεσης αξίας και είναι ανεπιθύμητα για τον κάτοχό τους ο οποίος επιθυμεί να τα απορρίψει.

Ωστόσο τα Αστικά Στερεά Απόβλητα αποτελούν μόλις το 5% του συνόλου των αποβλήτων που παράγει μια χώρα. Τα περισσότερα σκουπίδια παράγονται από κατασκευαστικές και γεωργικές δραστηριότητες. Κατά συνέπεια τα μεγέθη στα οποία εστιάζει η Παγκόσμια Τράπεζα και το Inforgraphic του Statista που ακολουθεί, δεν αποτελεί παρά ένα μικρό μέρος των συνολικών αποβλήτων που παράγει κάθε χώρα.

Εκτιμάται δε πως ο όγκος των αποβλήτων θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια καθώς αυξάνεται και ο πληθυσμός. Αξίζει μόνο να αναλογιστούμε πως την περίοδο 2016 – 2050 τα απόβλητα αναμένεται να αυξηθούν κατά 70%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας.

ΠΗΓΗ: Huffingtonpost.gr