Μια πρώτη, συγκλονιστική φωτογραφία του κομήτη Μπορίσοφ, καθώς διασχίζει το ηλιακό μας σύστημα, «έβγαλε» το τηλεσκόπιο Hubble!

Ο μόλις δεύτερος, διαστρικός κομήτης, που εισέρχεται στη «γειτονιά μας», μετά τον Ομούαμουα, βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε απόσταση 420 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη και ταξιδεύει με την ασύλληπτη ταχύτητα των 150.000 χιλιομέτρων την ώρα!

Στις 7 Δεκεμβρίου, μάλιστα, όταν και θα είναι στην κοντινότερή του προσέγγιση στον Ήλιο, θα… τρέχει με 285.000 χλμ/ώρα!

Ενσωματωμένο βίντεοΜέχρι τα μέσα του 2020 θα έχει φτάσει κοντά στον Δία και θα ξεκινήσει σιγά σιγά το ταξίδι εξόδου από το ηλιακό μας σύστημα…

Ο Μπορίσοφ είναι μόλις το δεύτερο γνωστό διαστρικό σώμα που διέρχεται από το ηλιακό μας σύστημα, μετά, όπως προείπαμε, από τον Ομούαμουα, που είχε εντοπιστεί το 2017. Ο συγκεκριμένος, ωστόσο, φάνηκε να είναι ένας αδρανής, γυμνός βράχος, ενώ ο Μπορίσοφ είναι ενεργός, όπως ένας κανονικός κομήτης και για αυτό θεωρείται ως ο πρώτος επιβεβαιωμένος διαστρικός κομήτης, που «γεννήθηκε», πιθανότατα, σε κάποιο άλλο αστρικό (ηλιακό) σύστημα.

Στη φωτογραφία του Hubble μπορούμε να δούμε τη συγκέντρωση σκόνης γύρω από τον παγωμένο πυρήνα του κομήτη. Ένας κομήτης, να θυμίσουμε, ο οποίος ανακαλύφτηκε μόλις στις 30 του περασμένου Αυγούστου από τον ερασιτέχνη αστρονόμο της Κριμαίας, Γκενάντι Μπορίσοφ. Η «ουρά» του, δε, ξεπερνάει σε μήκος τα 140.000 χλμ., καθώς λιώνει, όσο πλησιάζει τον Ήλιο.

Τον Ιανουάριο το Hubble αναμένεται να μας δώσει ακόμη καλύτερες εικόνες του Μπορίσοφ.