Κλιματική αλλαγή σημαίνει λιώσιμο των πάγων και οικολογική καταστροφή. Υπάρχει, όμως, ακόμα μια αόρατη απειλή από την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη που σκοτώνει τα θαλάσσια είδη.

Η τήξη του αρκτικού πάγου έχει δημιουργήσει δρόμους για την αλληλεπίδραση μεταξύ ειδών και αυτή η επαφή έχει εισαγάγει έναν πιθανό θανατηφόρο ιό στα θηλαστικά στο Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, σύμφωνα με ένα επιστημονική μελέτη.

Μέσα σε 15 χρόνια, οι ερευνητές εντόπισαν δύο νέα κανάλια που συνδέουν τον Ατλαντικό Ωκεανό με τον Ειρηνικό, μεταξύ Ρωσίας και Αλάσκας. Τα ζώα που ζουν εκεί αλληλεπιδρούν για πρώτη φορά, δημιουργώντας μια δεξαμενή θανάτου για τον θανατηφόρο ιό Phocine distemper.

Ο ιός, που φέρει και το όνομα PDV, αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στις ευρωπαϊκές φώκιες, σκοτώνοντας χιλιάδες το 1988 και το 2002. ’Έκανε την επανεμφάνισή του το 2004, αλλά αυτή την φορά στις ενυδρίδες στην Αλάσκα.

Ήταν μεγάλη έκπληξη για τους επιστήμονες που ο ιός μεταδόθηκε σε ένα άλλο είδος σε έναν διαφορετικό ωκεανό, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης, Τρέισι Γκόλντασταϊν. Αυτό το συμβάν ήταν που οδήγησε τους επιστήμονες στην διαμόρφωση της θεωρίας πως η τήξη του πάγου φταίει για την εξάπλωση της μόλυνσης.

DAVID MERRON VIA GETTY IMAGES

«Η υγεία των ζώων των ζώων, των ανθρώπων και του περιβάλλοντος είναι άμεσα συνδεδεμένα μεταξύ τους, που αν ένα από αυτά χειροτερέψει θα επηρεάσει και τα άλλα δύο», δήλωσε στο CNN.

Για να εκτιμήσουν το μέγεθος της μόλυνσης, οι επιστήμονες μάζεψαν δείγματα από 2.5000 φώκιες, θαλάσσια λιοντάρια και ενυδρίδες από την Αλάσκα μέχρι την Ρωσία.

Η εκτεταμένη έκθεση στην μόλυνση κορυφώθηκε δύο χρονιές, το 2003 και το 2009.

Ο πάγος είναι απαραίτητος για τα θαλάσσια θηλαστικά, καθώς όπως αναφέρει η Γκόλντασταϊν, είναι το μέρος που θα αναπαράγονται, ξεκουράζονται και γεννούν τα μικρά τους.

Όταν το νερό ζεσταίνεται από την υψηλή θερμοκρασία, τα τροφικά στοιχεία με τα οποία τρέφονται ταξιδεύουν ακόμα πιο βαθιά στην θάλασσα, με αποτέλεσμα και αυτά με την σειρά τους να κολυμπούν ακόμα πιο βαθιά για τα βρουν, εξαπλώνοντας τον παθογόνο βαθύτερα μέσα στην θάλασσα.

Τα ζώα δεν μπορούν να συμβαδίσουν με το ρυθμό που αλλάζει το περιβάλλον τους και αυτό τα καθιστά ακόμα πιο ευάλωτα σε ασθένειες.
Επειδή η Αρκτική είναι τόσο απομακρυσμένη, είναι δύσκολο να υπολογίσεις ακριβώς πόσα είδη έχουν πεθάνει από τον ιό από την έναρξη της μελέτης, σύμφωνα με την Γκόλντασταϊν.

Η εξάλειψη του ιού μπορεί να είναι αδύνατη, αλλά ο άνθρωπος μπορεί τουλάχιστον να σταματήσει την εξάπλωσή του. Η μείωση χρήσης του διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να επιβραδύνει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να δώσει στα ζώα την ευκαιρία να προσαρμοστούν πιο ομαλά στις περιβαλλοντικές αλλαγές.

πηγή:  cnn