Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και την περιβαλλοντική οργάνωση Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), οι 56 πολικές αρκούδες βρίσκονται τώρα κοντά στο χωριό Ριρκάιπιι, καθώς ακόμη δεν είναι αρκετά στέρεος ο πάγος στη θάλασσα για να μπορέσουν να φύγουν για κυνήγι.

Η καθυστέρηση του σχηματισμού του θαλάσσιου πάγου είναι μια από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, επισημαίνουν.

Όταν έφτασαν οι πολικές αρκούδες, οι χωρικοί άρχισαν να τους διαθέτουν σε απόσταση ασφαλείας από το χωριό τους τροφή από πτώματα θαλάσσιων ίππων.

“Μαζί με άλλες οργανώσεις δημιουργήσαμε αυτό το σημείο σίτισης με πτώματα θαλάσσιων ίππων τα οποία συλλέγουμε κατά μήκος της ακτής και τα τρώνε οι αρκούδες”, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο Ria Novosti η Τατιάνα Μινένκο, η οποία είναι υπεύθυνη της οργάνωσης για την προστασία των πολικών αρκούδων “Περίπολος για τις Άρκτους”.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, λόγω του μεγάλου αριθμού τους, τα αρσενικά κοιτάζουν να αρπάξουν την τροφή, διώχνοντας τα θηλυκά και τα μικρά.

Σύμφωνα με τη Μινένκο, η παρουσία πολλών πολικών αρκούδων δεν αποτελεί πλέον κάτι το ασυνήθιστο καθώς εδώ και χρόνια αργεί ο σχηματισμός του θαλάσσιου πάγου ως συνέπεια της αλλαγής του κλίματος.

“Όσο δεν παγώνει η θάλασσα (…) οι αρκούδες θα μένουν στην ακτή”, σημείωσε.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, την οποία ρώτησε το Ria Novosti, αύριο Σάββατο αναμένεται πτώση των θερμοκρασιών σε αυτήν την περιοχή, ενώ από τις 11 Δεκεμβρίου προβλέπεται να έχει στερεοποιηθεί το νερό.

Στην Αρκτική, όπως και στην Ανταρκτική, το λιώσιμο των πάγων έχει επιταχυνθεί τις τελευταίες δεκαετίες, προκαλώντας τη μείωση των οικότοπων των ειδών της πανίδας των περιοχών αυτών. Κατά συνέπεια, πολικές αρκούδες περιπλανώνται συχνότερα τώρα πια κοντά σε χωριά ή πόλεις στον ρωσικό βορρά, σε αναζήτηση τροφής.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ