Ο άνθρωπος δεν μπορεί χωρίς νερό και για αυτό η Γη είναι το σπίτι του. Δυσκολεύεται να βρει «Plan B», καθώς το 70% του πλανήτη μας καλύπτεται από ωκεανούς. Αυτό, όμως, θα ισχύει για πάντα; Τι θα συμβεί αν σε μερικά χρόνια στεγνώσουν οι ωκεανοί; Η NASA έχει την απάντηση με ένα βίντεο προσομοίωση της πτώσης της στάθμης των ωκεανών.

Σημειώνεται, ότι μπορεί το βίντεο να προσομοιώνει μια πτώση της στάθμης των ωκεανών, ωστόσο οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα συμβεί το ακριβώς αντίθετο λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ας δούμε όμως τι περιγράφει το βίντεο.

Όταν υποχωρεί η στάθμη κατά 130 μέτρα αποκαλύπτονται οι υφαλοκρηπίδες, ενώ σε βάθος περίπου χιλιομέτρων εμφανίζονται στα μάτια μας τα κεντρικά σημεία των ωκεανών.

Φθάνοντας στα έξι χιλιόμετρα σχεδόν όλο το θαλασσινό νερό εξαφανίζεται εκτός από σημεία του φλοιού της Γης με βαθιά θαλάσσια ρήγματα όπως η τάφρος των Μαριανών (10.971 μέτρα) στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Το βίντεο διαρκεί συνολικά 51 δευτερόλεπτα και η στεριά αρχίζει να εμφανίζεται πρώτα γύρω από τις ηπείρους του πλανήτη μας, κυρίως ανοικτά των ακτών της Αυστραλίας και της Ασίας και στη συνέχεια γύρω από τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική και την Ευρώπη.

Πάντως, έκθεση που δόθηκε προ ημερών στη δημοσιότητα προειδοποιεί ότι αν συνεχιστεί με τους τρέχοντες ρυθμούς το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία μεγάλες πλημμύρες θα απειλήσουν μέχρι τα τέλη του αιώνα παράκτιες περιοχές όπου ζουν 400 εκατ. άνθρωποι. Η έκθεση προβλέπει μια άνοδο της στάθμης των ωκεανών κατά περίπου 60 εκατοστά μέχρι το 2100 μ.Χ.

 

Πηγή: DailyMail