Ο σπουδαίος προπονητής του αμερικανικού ποδοσφαίρου Βινς Λομπάρντι (Vince Lombardi) δίδασκε ότι πρέπει να «αναζητάμε συνεχώς με ποιους τρόπους μπορούμε να κάνουμε καλύτερα αυτό που πρέπει να γίνει. Ηγετικό ρόλο θα αναλάβει αυτός που διαθέτει το χαρακτηριστικό να μην ικανοποιείται και θα συνεχίσει να αξιοποιεί θετικά αυτό το αρνητικό στοιχείο.

Η σφραγίδα της ηγεσίας είναι να μετατρέπει το μη ικανοποιητικό σε ικανοποιητικό ή σε πιο ικανοποιητικό. Αν δεν ικανοποιήστε ποτέ με τίποτα λιγότερο από τη βέλτιστη επίδοση, ανταμοιβή σας θα είναι η πρόοδος». Κάθε φορά που πετυχαίνουμε έναν στόχο, πρέπει να αναρωτιόμαστε πώς μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα. Με ποιο τρόπο μπορούμε να βελτιωθούμε.

«Ποτέ μη (σας) ικανοποιεί η κρατούσα κατάσταση ή τα προηγούμενα επιτεύγματα. Η επίτευξη ενός στόχου αποτελεί απλώς ένδειξη ότι πρέπει να θέσουμε έναν ακόμη υψηλότερο. Οι στόχοι πρέπει να καθορίζονται με μικρά βήματα, ώστε να μην αποθαρρύνονται ποτέ οι άνθρωποι, αλλά ταυτοχρόνως να μην είναι ποτέ μονίμως ικανοποιημένοι».

Η ζωή δεν είναι σαν σκάλα, που την ανεβαίνουμε μέχρι να φτάσουμε σε κάποιο σκαλοπάτι, να σταματήσουμε και να μείνουμε στο ίδιο σημείο. Η ζωή μοιάζει περισσότερο με μια κυλιόμενη σκάλα, που προσπαθούμε να την ανεβούμε ενώ εκείνη πηγαίνει προς τα κάτω. Αν σταματήσουμε να την ανεβαίνουμε, θα πάρει προς τα κάτω.

Όπως συμβαίνει και με τα δέντρα που όταν δεν αναπτύσσονται μαραίνονται, το ίδιο γίνεται και μ’ εμάς που, αν δεν σημειώνουμε πρόοδο, οπισθοδρομούμε. Ο προπονητής Τζον Γούντεν είχε πει: «Αν ποτέ πάψω να μαθαίνω, είμαι ξοφλημένος. Είμαστε αναγκασμένοι, είτε να τραβήξουμε μπρος είτε να πάμε πίσω. Σπανίως προχωράει κανείς μπροστά γρήγορα, αλλά προς τα κάτω μπορεί να πάει πολύ γρήγορα».

Στη ζωή δεν γίνεται να είμαστε στάσιμοι. Πρέπει να προσπαθούμε συνεχώς να επιζητούμε τη βελτίωση. Πρέπει να ανακαλύπτουμε διαρκώς τρόπους να καινοτομούμε.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Cameron C.Taylor με τίτλο «8 γνωρίσματα σπουδαίων προσωπικοτήτων τόμος ΙΙ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος