Ο μαθητής ανέφερε στο Reader.gr: «Το σχέδιο απεικόνιζε μια χελώνα που τρώει μια πλαστική σακούλα.

Οι ίδιοι που με είχαν αξιολογήσει πέρυσι, μου ζήτησαν φέτος να απεικονίσω με καφέ τη μάχη των Θερμοπυλών με την ευκαιρία των 25 αιώνων από τη διεξαγωγή της. Το έργο είναι έκτασης 158 τ.μ.». Ο 17χρονος Αρμενιο – Κύπριος, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λευκωσία. Ταξιδεύει συχνά στην Ελλάδα. Αφορμή για τη νέα του καλλιτεχνία αποτέλεσε ο σπαρτιάτικος τρόπος ζωής. «Ο χορηγός μου είναι στην ουσία οργάνωση που διδάσκει πώς να σκέφτεσαι πιο θετικά,  πιο οργανωμένα κι αποφασιστικότερα», λέει ο 17χρονος.

Η αντιδήμαρχος Σπάρτης Γεωργία Ζαχαράκη-Αναστασοπούλου η οποία επιμελήθηκε τη διαδικασία, αναφέρει στο Reader.gr: «Ο Άλεξ ανέβηκε στη Σπάρτη στις 3 Ιανουαρίου, μπήκε στο κλειστό γυμναστήριο του 1ου Γυμνασίου της πόλης την επόμενη μέρα μαζί με τα μέλη της Γκίνες και βγήκε 3 μέρες αργότερα δουλεύοντας ακατάπαυστα.

Ο νεαρός είναι αξιοθαύμαστος. Παρόλο το κρύο και τα προβλήματα χωρητικότητας που αντιμετωπίσαμε στην αρχή, εν τούτοις δεν σήκωσε κεφάλι από το έργο του. Δούλευε με πειθαρχία, με ρυθμό και λεπτότητα. Έχουμε μείνει κατάπληκτοι. Υπάρχει καλύτερος τρόπος για να διαδώσουμε διεθνώς τις εκδηλώσεις μας για τα 2.500 χρόνια από τη μάχη του Λεωνίδα και των 300 Σπαρτιατών του στις Θερμοπύλες»;

Το έργο

Στον επιδαπέδιο καμβά του αναπαριστά την ένταση, την εξύψωση των συναισθημάτων, το απαράμιλλο φρόνημα, την προσήλωση και την αποφασιστικότητα του Λεωνίδα και των στρατιωτών τoυ στη μάχη στα Στενά των Θερμοπυλών εναντίον των Μυριάδων του Ξέρξη. Οι γραμμές περιγραφής των ηρώων, η έμμετρη προσήλωση στις γήινες αποχρώσεις του καφέ και η αποτύπωση της αυταπάρνησης των ηρώων, συνθέτουν την ουσία της ιστορικής μάχης της πολυήμερης μάχης του 480 π.Χ.

«Η πρόκληση ήταν μεγάλη για μένα αφού πέρα από την ικανότητα μου να ζωγραφίσω, το έργο απαιτεί διάβασμα για τις συνθήκες της μάχης», αναφέρει.