Τον γύρο του κόσμου κάνουν από την Δετρέρα, 20 Ιανουαρίου, φωτογραφίες από τον ζωολογικό κήπο, Αλ – Κουρεσί, στο Χαρτούμ του Σουδάν.

Πρόκειται για πέντε αποστεωμένα λιοντάρια. Καθώς το Σουδάν αντιμετωπίζει μία από τις σοβαρότερες οικονομικές κρίσεις στην ιστορία του, τα πέντε λιονάρια έχουν μείνει χωρίς τροφή και ιατρική περίθαλψη για πολλές εβδομάδες.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ένα από τα λιοντάρια έχει ήδη πεθάνει καθώς το μόνο που είχε απομείνει, ήταν δέρμα και κόκκαλα.

Είναι τόσο σοκαριστικές οι εικόνες των ζώων, που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει ξεκινήσει μία καμπάνια, προκειμένου να μπορέσουν να μεταφερθούν αλλού, ούτως ώστε να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Ο Οσμαν Σαλί, δημιούργησε στο Facebook, το «Sudananimalrescue», για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη.

«Σοκαρίστηκα όταν είδα αυτά τα λιοντάρια στον ζωολογικό κήπο. Τα οστά τους προεξέχουν από το δέρμα. Καλώ κάθε ενδιαφερόμενο αλλά και ιδρύματα ζώων, να τα βοηθήσουν», γράφει ο Οσμαν Σαλί.

Κτηνίατροι που επισκέφθηκαν τα άτυχα αιλουροειδή, ανέφεραν πως, η υγεία τους έχει επιδεινωθεί σοβαρά, ενώ κάποια από αυτά, έχουν χάσει σχεδόν, τα δύο τρίτα του σωματικού τους βάρους.

«Οι τροφές τους δεν είναι πάντα εύκολο να αγοραστούν, και πολλές φορές τις αγοράζουμε εμείς οι ίδιοι, για να τα ταίσουμε», δήλωσε ο διευθυντής του ιδιωτικού ζωολογικού κήπου, Εσαμελντίν Χατζάρ.

Οι συνθήκες διαβίωσης των λιονταριών επηρεάζουν σοβαρά την υγεία τους.

«Υποφέρουν από σοβαρές ασθένειες. Είναι άρρωστα και υποσιτισμένα», δήλωσε ένας από τους εργαζόμενους, ο Μοατάζ Μαχμούντ.

Οι δημοσιογράφοι που επισκέφθηκαν τον ζωολογικό κήπο το Σαββατοκύριακο, αντίκρισαν ένα από τα λιοντάρια να είναι δεμένο με σχοινί και να πίνει νερό από μία βρύση που απλά «έσταζε» νερό.

από μία βρύση που απλά «έσταζε» νερό.

ASHRAF SHAZLY VIA GETTY IMAGES

ASHRAF SHAZLY VIA GETTY IMAGES

ASHRAF SHAZLY VIA GETTY IMAGES

Πηγή: AFP