Ήταν ο… Ρουβάς της δεκαετίας του 70! Ντελίριο θαυμασμού σε κάθε εμφανισή του. Ο Γιώργος Κοινούσης έγραψε (και γράφει) τη ανεπανάληπτη καλλιτεχνική και ανθρώπινη ιστορία του.
Λες και είναι ένα δημοσιογραφικό ”τάμα” τον συναντώ για συνέντευξη κάθε δέκα χρόνια. Την πρώτη φορά που τον γνώρισα κιόλας το 1989 για την εφημερίδα ”Ακρόπολις”. Το 1999 για το ”Καρφί”, το 2009 για την Espresso και το 2019 πριν λίγες ημέρες για την iselida.gr.
Με τιμά με την εμπιστοσύνη της αγνής φιλίας και όποτε βρισκόμαστε στο ησυχαστηριό του, στο σπίτι του στο Λαγονήσι μιλάμε με τις ώρες. Ο Γιώργος Κοινούσης που γνωρίζω είναι ένας υπέροχος άνθρωπος. Συγνώμη αλλά γνωρίζετε άλλον τραγουδιστή παγκοσμίως που να του φιλάνε τα χέρια οι θαυμαστές του, να τον σηκώνουν στους ώμους και παράλληλα να κερδίζει τεράστια χρηματικά ποσά, αλλά στα 40 του να τα παρατήσει όλα αυτά μέσα σε μία νύχτα;
Ο Γιώργος Κοινούσης αφοσιώθηκε στον Θεό και την οικογενειά του, αντιλαμβανόμενος τη ματαιότητα της εφήμερης δόξας και των χρημάτων.
Ονομάζει οδό Αγάπης τον δρόμο που φτιάχνει το σπίτι του, από τα πρώτα στην περιοχή και το μετατρέπει σε ένα πανέμορφο παράδεισο. Σε έναν χώρο προσευχής και γαλήνης. Κολυμπάει χειμώνα καλοκαίρι, καλλιεργεί τις ντομάτες του, περιποιείται τις λεμονιές του και φροντίζει τα ζώα του.

Ποιό είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις κάθε πρωί όταν ξυπνάς Γιώργο?

Ευχαριστώ τον Θεό που μου δίνει άλλη μία μέρα ζωής. Και ζητώ από τους ανθρώπους να βρούνε την ειρήνη και τον Χριστό.Θα έλεγα στους νέους να έχουν μέσα τους τον Θεό, να αγαπούν την οικογένεια και να προσέχουν την Ελλάδα μας.

Πώς ανακάλυψες τον Θεό?
Τον αληθινό Θεό τον γνωρίσαμε από τη Σταύρωση και την Ανάσταση του Ιησού. Θυσιάστηκε για εμάς. Για να μάθουμε τον Θεό. Ο Θεός είναι ένας. Ο Θεός της αγάπης και της ειρήνης. Αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους. Δίνει κουράγιο, δύναμη, ελπίδα και πίστη. Ο Θεός είναι η ανάσα μου.
Εδώ στο σπίτι σου στο Λαγονήσι βρήκες τον παραδεισό σου?
Ο παράδεισος είναι δύσκολο πράγμα. Μου είχε πει κάποτε ο Άγιος Παίσιος ”σημασία δεν έχει πώς και πού θα καθίσουμε εδώ. Σημασία έχει πού θα καθίσουμε στη μετά θάνατον ζωή. Εδώ είναι τα βάσανα και οι δοκιμασίες”. Η ζωή δεν είναι τα 70-80 χρόνια σε αυτή τη Γη. Η ζωή είναι το μετά. Μου λένε οι περισσότεροι άνθρωποι που συναντώ ”Γιώργο έχουμε στεναχώριες και προβλήματα” Και τους απαντώ ”οι στεναχώριες είναι για να θυμόμαστε ότι είμαστε ζωντανοί”.

Τα έχουμε ξαναπεί Γιώργο, αλλά γιατί έφυγες από τη νύχτα και τη δόξα?Επαναστάτησα. Ένα βράδυ πήρα τη μεγάλη απόφαση να απομακρυνθώ από αυτήν τη δουλεία της δόξας. Κατάλαβα ευτυχώς ότι η τρομοκρατία σήμερα είναι η ίδια η ζωή που κάνουμε. Βγάλαμε από μέσα μας την αγάπη. Εμείς αλληλοσκοτωνόμαστε καθημερινά. Το βιβλίο μου “Η ζωή πριν και μετά τον Χριστό” έχει κάνει εννέα εκδόσεις.  Δεν είμαι χρηματοκυνηγός. Δεν με συγκινούν εμένα τα λεφτά, όπως είπα και στο τραγούδι μου.

Επαναστάτησα. Ένα βράδυ πήρα τη μεγάλη απόφαση να απομακρυνθώ από αυτήν τη δουλεία της δόξας. Κατάλαβα ευτυχώς ότι η τρομοκρατία σήμερα είναι η ίδια η ζωή που κάνουμε. Βγάλαμε από μέσα μας την αγάπη. Εμείς αλληλοσκοτωνόμαστε καθημερινά. Το βιβλίο μου “Η ζωή πριν και μετά τον Χριστό” έχει κάνει εννέα εκδόσεις.  Δεν είμαι χρηματοκυνηγός. Δεν με συγκινούν εμένα τα λεφτά, όπως είπα και στο τραγούδι μου.

”Να ξαναγινόμασταν πάλι πιτσιρίκοι”, λέει το μυθικό τραγούδι σου. Εσύ δεν έχεις ανάγκη, γιατί παραμένεις έφηβος παρά τα 80 σου χρόνια! Ποιό είναι το μυστικό σου?

Ο δικός μου τρόπος ζωής είναι κοντά στη φύση, στα ζώα, στην οικογένεια, την υγιεινή διατροφή . Ο άνθρωπος πρέπει να βλέπει τον ήλιο και τα χρώματα με καθαρή ματιά. Κατάλαβα ότι και μέσα σε παλάτια να ζεις, αν δεν υπάρχουν ο Χριστός και η αγάπη μέσα, μοιάζουν σαν τάφοι. Είμαι τελικά όμως και λίγο ροκ. Όλα αυτά με κρατούν ακμαίο και δυνατό.

Τι σε τρομάζει σήμερα?
Η κλιματική αλλαγή αδελφέ Αργύρη. Δυστυχώς δεν θα αναστραφεί η κατάσταση, αλλά θα χειροτερέψει. Αυτή την καταστροφή την έκανε ο ίδιος ο άνθρωπος. Πού νόμιζε ότι θα ξεπεράσει τον Θεό. Αμφισβήτησε τον Θεό. Η οικολογική καταστροφή προήλθε από το χέρι του ανθρώπου. Δεν βλέπεις τι γίνεται τώρα στον Αμαζόνιο. Δεν μπορούμε να πατήσουμε ούτε φρένο γιατί η μισή ρόδα του αυτοκινήτου είναι στον γκρεμό.
”Υπέκυψες” ακόμη κι εσύ στον κόσμο του διαδικτύου κι έχεις ήδη δύο προφίλ στο fb. Πώς έγινε αυτό?
Έζησα τον αγάπη του κόσμου από μικρός στον καλλιτεχνικό χώρο. Ιδιαίτερα οι νέοι με λάτρεψαν. Με εκτιμούν βαθιά οι άνθρωποι. Αυτό δεν το κατάλαβα. Γιατί παράλληλα με την εκτίμηση ενστερνίστηκαν και τη φιλοσοφία μου. Πολλοί όμως κι αυτό είναι το παραπονό μου νομίζουν ότι έχω γράψει δέκα τραγούδια επιτυχίες που ερμήνευσα εγώ και δεν γνωρίζουν ότι έχω γράψει τραγούδια για σπουδαίους ερμηνευτές έχω γράψει 250 τραγούδια αλλά δεν έγιναν γνωστά. Δεν τα πήγα ποτέ καλά με τις δισκογραφικές εταιρίες. Εγώ είχα ανησυχίες δεν μπορούσα να γράφω ανοησίες. Κι έτσι προσπαθώ μέσω του ίντερνετ να επικοινωνήσω όλα μου τα άγνωστα τραγούδια.
Μιλησέ μου λίγο για τις γυναίκες. Τι είναι η γυναίκα στη ζωή μας?
Το έχει πει καλύτερα ο Γούναρης με ένα τραγούδι ”Λένε πως είναι οι γυναίκες πονηρές, τον κάθε άντρα πως τον θέλουν πάντα θύμα…” Αστειεύομαι. Η γυναίκα είναι η ζωή. Είναι ιερό πράγμα. Η μητέρα, η κόρη, η σύντροφος. Όμως σήμερα πρέπει να πως, πως πολλές γυναίκες το έχουν παρακάνει με το ντυσιμό τους. Προκαλούν χωρίς λόγο και απαξιώνουν τη θηλυκοτητά τους. Πήγαινε σε μία κοσμική παραλία στη Μύκονο και θα δεις τα μαγιό που φοράνε. Ποιά μαγιό, κάτι κορδόνια…
Πώς βλέπεις τον νέο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την εμπειρία ζωής που έχεις?
Τον πρωθυπουργό τον θεωρώ και πανέξυπνο και διαβασμένο και έτοιμο να κυβερνήσει. Είναι ”γάτος”. Εγώ είμαι ανένταχτος, αυτό είναι αναμφισβήτητο. Άρα μπορώ να κρίνω αντικειμενικά. Δεν τον γνωρίζω τον άνθρωπο. Αλλά διακρίνω μια συγκρότηση και μία καλή πρόθεση. Ήταν έτοιμος σε όλα από πολύ καιρό. Γι αυτό και αιφνιδίασε θετικά με τις πρώτες κινήσεις του. Πιστεύω ότι αν γίνει σήμερα μία δημοσκόπηση, οι 8 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι 25! Εύχομαι για το καλό του λαού αυτή η κυβέρνηση να μην κάνει λάθη. Και ο πρωθυπουργός να μην ξεχνάει αυτό που του λέει ο Κοινούσης “Κυριάκο ο λαός δίνει μόνο μία ευκαιρία”…
Τον πρωθυπουργό τον θεωρώ και πανέξυπνο και διαβασμένο και έτοιμο να κυβερνήσει. Είναι ”γάτος”. Εγώ είμαι ανένταχτος, αυτό είναι αναμφισβήτητο. Άρα μπορώ να κρίνω αντικειμενικά. Δεν τον γνωρίζω τον άνθρωπο. Αλλά διακρίνω μια συγκρότηση και μία καλή πρόθεση. Ήταν έτοιμος σε όλα από πολύ καιρό. Γι αυτό και αιφνιδίασε θετικά με τις πρώτες κινήσεις του. Πιστεύω ότι αν γίνει σήμερα μία δημοσκόπηση, οι 8 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι 25! Εύχομαι για το καλό του λαού αυτή η κυβέρνηση να μην κάνει λάθη. Και ο πρωθυπουργός να μην ξεχνάει αυτό που του λέει ο Κοινούσης “Κυριάκο ο λαός δίνει μόνο μία ευκαιρία”…
 
”Άρρωστος” Ολυμπιακός. Γιατί τόση αγάπη?
Μα μεγάλωσα στο Χατζηκυριάκειο. Εκεί έπαιξα παιδί, εκεί έζησα με τα φιλαράκια μου. Και δεν θα ξεχάσω ποτέ ένα πρωινό που μπαίνω σε μία ταβέρνα με τον τυφλό πατέρα μου με ένα γραμμόφωνο για να βγάλουμε τη φασολάδα και το ψωμί της ημέρας. Και βλέπω ένα μεγάλο κάδρο στον τοίχο με τη φωτογραφία τότε της ομάδας του Ολυμπιακού. Πω πω τι έπαθα!
Σε ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου.
Κι εγώ για την ευπρέπειά σου στις συζητήσεις μας.
Του ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ