Οι επιστήμονες γνωρίζουν πολύ καλά εδώ και καιρό ότι οι υψηλές θερμοκρασίες αέρα συμβάλλουν στην τήξη της επιφάνειας των πάγων στην Γροιλανδία.

Αλλά μια νέα μελέτη αποκάλυψε και μια νέα απειλή για τους πάγους η οποία έρχεται από κάτω. Πρόκειται για το θερμό νερό του ωκεανού που κινείται κάτω από τους τεράστιους παγετώνες επιταχύνοντας της διαδικασία της τήξης.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Geoscience από ερευνητές που μελέτησαν μία από τις πολλές «γλώσσες πάγου» του Παγετώνα Νιογκχαλβερντσφιόρντεν-γνωστού και ως 79° βόρειου παγετώνα – στη βορειοανατολική Γροιλανδία.

Η «γλώσσα πάγου», όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του CNN, είναι μια λωρίδα πάγου που επιπλέει στο νερό χωρίς να αποκόβεται από τον πάγο στην ξηρά. Αυτή που εξέτασαν οι επιστήμονες είναι μήκους περίπου 50 μιλίων. Η έρευνα αποκάλυψε ένα υποβρύχιο ρεύμα πλάτους μεγαλύτερου του ενός μιλίου και το ζεστό νερό από τον Ατλαντικό Ωκεανό ρέει απευθείας προς τον παγετώνα, φέρνοντας σε επαφή μεγάλες ποσότητες θερμότητας με τον πάγο και επιταχύνοντας την τήξη.

«Η αιτία της επιταχυνόμενης τήξης είναι πλέον ξεκάθαρη», σχολίασε ο Τζανίν Σάφερ, ωκεανογράφος του Ινστιτούτου Άλφεντ Βέγκενερ ο οποίος ηγείται της ομάδας των ερευνητών.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ένα παρόμοιο ρεύμα κοντά σε έναν ακόμη από τους παγετώνες της Γροιλανδίας, όπου μια μεγάλη «γλώσσα πάγου» πρόσφατα αποκόπηκε.

Πηγή: CNN