Αντιμέτωπος με τη διαταραγμένη αλυσίδα εφοδιασμού και τις απότομες μειώσεις εσόδων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ένας ζωολογικός κήπος στη Γερμανία εξετάζει ένα δραστικό μέτρο: να μετατρέψει ορισμένους από τους «κατοίκους» του σε τρόφιμα.

Οσο περισσότερο συνεχίζεται η καραντίνα του και όσο πιο δύσκολες γίνονται οι οικονομικές συνθήκες, τόσο πιο ρεαλιστικό είναι το σενάριο αυτό για τον ζωολογικό κήπο του Νοϊμίνστερ, στη βόρεια Γερμανία, που ήδη εξετάζει αυτή την έσχατη λύση: τη σφαγή μερικών από τα ζώα του για να ταΐσει τα υπόλοιπα, προτού πεθάνουν όλα από την πείνα.

Οι υπέυθυνοι του ζωολογικού κήπου, όπου φιλοξενούνται περισσότερα από 700 ζώα και 100 είδη, έχουν εκπονήσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που αναφέρει ποια ζώα θα υποβληθούν σε ευθανασία για τη μείωση του κόστους και με ποια σειρά, δήλωσε η διευθύντρια του ζωολογικού κήπου Βερένα Κασπάρι στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων Deutsche Presse-Agentur (DPA) .

Αν και δεν είναι σαφές ποια ζώα θα σφαγιαστούν πρώτα, μια πολική αρκούδα με το όνομα Βίτους – που έχει ύψος σχεδόν 3,5 μέτρα – θα ήταν το τελευταίο ζώο που θα θυσιαζόταν.

«Εάν δεν έχουμε πλέον χρήματα για να αγοράσουμε ζωοτροφές ή ο προμηθευτής ζωοτροφών δεν είναι πλέον σε θέση να μας προμηθεύσει λόγω νέων περιορισμών, τότε θα σφαγιάσουμε μερικά ζώα για να ταΐσουμε άλλα ζώα», αποκάυψε η Κασπάρι, εξηγώντας ότι θα προτιμούσε να θανατώσει τα ζώα του ζωολογικού κήπου παρά να τα πεινάσουν.

PICTURE ALLIANCE VIA GETTY IMAGES

 

Χωρίς τα έσοδα από τους επισκέπτες, ο ζωολογικός κήπος του Νοϊμίνστερ λειτουργεί τώρα αποκλειστικά μέσω δωρεών.

Η γερμανική κυβέρνηση εξήγγειλε ένα πακέτο οικονομικής διάσωσης, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την στήριξη επιχειρήσεων, εταιρειών και εργαζομένων, αλλά δεν είναι σαφές εάν οι ζωολογικοί κήποι θα λάβουν μέρος αυτών των χρημάτων.

Η Ενωση Ζωολογικών Κήπων (VdZ), με έδρα το Βερολίνο και μέλη από τη Γερμανία, την Ελβετία, την Αυστρία και την Ισπανία, ζήτησε από την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ έκτακτη βοήθεια 100 εκατομμυρίων ευρώ. Το VdZ αντιπροσωπεύει 56 ζωολογικούς κήπους στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένου του ζωολογικού κήπου Νοϊμίνστερ.

«Μια πιθανή απώλεια αυτού του πολύτιμου ζωικού πληθυσμού θα ήταν μια πικρή οπισθοδρόμηση στον αγώνα μας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και ως εκ τούτου θα ισοδυναμούσε με καταστροφή», δήλωσε ο πρόεδρος του VdZ.

(με πληροφορίες από CNN)