Οι άνθρωποι που επιλέγουν να πάνε στη δουλειά τους με το ποδήλατο, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Caroline Shaw από το τμήμα δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου του Οταγκο στη Μελβούρνη, ανέφερε ότι όσοι πήγαιναν στη δουλειά με το ποδήλατο, είχαν 13% μειωμένο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της έρευνας, πιθανότατα λόγω της ευεργετικής επίδρασης της φυσικής δραστηριότητας στην υγεία.

Δεν παρατηρήθηκε αντίστοιχη μείωση στη θνησιμότητα σε όσους πήγαιναν στη δουλειά με τα πόδια ή με το λεωφορείο.

Η έρευνα ανέλυσε στοιχεία για 3,5 εκατομμύρια Νεοζηλανδούς και είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχουν εξετάσει τη σύνδεση του τρόπου μετάβασης στη δουλειά και της θνησιμότητας.

«Μελετήσαμε το 80% του πληθυσμού παραγωγικής ηλικίας της Νέας Ζηλανδίας για μια περίοδο άνω των 15 ετών, οπότε τα αποτελέσματα είναι πολύ αντιπροσωπευτικά» δήλωσε η Δρ. Shaw.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι την ημέρα της απογραφής στο πλαίσιο της μελέτης, πάνω από το 80% του πληθυσμού στη Νέα Ζηλανδία πήγε στη δουλειά με το αυτοκίνητο, 5% με τα πόδια και μόλις 3% με το ποδήλατο. «Υπήρχαν διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στον τρόπο μετάβασης προς την εργασία, με το 2% των γυναικών να χρησιμοποιούν ποδήλατο σε σύγκριση με το 4% των ανδρών, αλλά περισσότερες γυναίκες περπατούσαν ή έκαναν τζόκινγκ (7%), σε σύγκριση με τους άνδρες (5%). Επίσης υψηλότερο ποσοστό νέων έκαναν ποδήλατο, περπατούσαν ή χρησιμοποιούσαν τις δημόσιες συγκοινωνίες σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους» πρόσθεσε.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι επειδή η έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία απογραφής, δεν υπήρχε διαχωρισμός ανάμεσα σε όσους κατοικούσαν π.χ. στο κέντρο και περπατούσαν 200 μέτρα για να πάνε στη δουλειά τους και σε όσους περπατούσαν έντονα για 30′.

Δεν παρατηρήθηκε επίσης αύξηση τραυματισμών λόγω τροχαίων από το περπάτημα ή την ποδηλασία παρότι η κυκλοφορία των αυτοκινήτων ήταν πολύ αυξημένη τον καιρό που διενεργήθηκε η μελέτη και δεν υπήρχε μεγάλο περιθώριο για ελεύθερη κίνηση είτε με το ποδήλατο είτε με τα πόδια.

Τα ευρήματα υποστηρίζουν την ανάγκη ενίσχυσης των πρωτοβουλιών για την αύξηση του αριθμού των ατόμων που πηγαίνουν στη δουλειά με το ποδήλατο.

Η ερευνήτρια σχολίασε επίσης ότι μπορεί η έρευνα να μην έδειξε συσχετισμό του περπατήματος με τη μείωση της θνησιμότητας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει οφέλη για την υγεία, μεταξύ των οποίων η πρόληψη των καρδιαγγειακών νόσων και του διαβήτη.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Epidemiology.

Πηγή: onmed.gr