Το κολιμπρί είναι μικρό πουλί της Αμερικής, που τρέφεται με νέκταρ και είναι γνωστό για το γρήγορο χτύπημα των φτερών του. Τρέφεται πετώντας. Τα μεγαλύτερα είδη όπως η παταγώνια ή γίγας των Άνδεων, μόλις φτάνει τα 20 εκ. Το μικρότερο κολιμπρί της Κούβας έχει μέγεθος εντόμου. Δεν είναι, όμως, μόνο πολύ όμορφο, αλλά σύμφωνα και με μια νέα επιστημονική μελέτη, έχει και μία ξεχωριστή ιδιότητα.

Όταν το κολιμπρί ετοιμάζεται να λάβει αποφάσεις σχετικά με το φαγητό, την ασφάλεια ή την επιλογή συντρόφου του, εκείνο επηρεάζεται από τα διαφορετικά χρώματα που μπορεί να δει, τα οποία φαίνεται πως στο ανθρώπινο μάτι είναι ανύπαρκτα.

Αυτά είναι γνωστά ως μη φασματικά χρώματα ή αποχρώσεις που προέρχονται από ξεχωριστά μέρη του φάσματος χρωμάτων. Οι άνθρωποι μπορούν να δουν μόνο ένα μη φασματικό χρώμα, το οποίο είναι το μωβ.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι το μωβ δεν είναι μέρος του ουράνιου τόξου. Αντ ’αυτού, βλέπουμε το χρώμα αυτό όταν διεγείρονται οι μπλε κώνοι μικρού κύματος και οι κόκκινοι κώνοι μεγάλου κύματος στα μάτια μας, αλλά όχι ο τρίτος πράσινος κώνος μεσαίου κύματος, σύμφωνα με τη βιολογία.

Τα πουλιά, ωστόσο, έχουν έναν τέταρτο κώνο που μπορεί να ανιχνεύσει υπεριώδες φως. Η τετράχρωμη κωνική όρασή τους αναφέρεται ως τετραχρωμική.

DANSPHOTOART ON FLICKR VIA GETTY IMAGES

«Παρόλο που οι βιολόγοι έχουν από καιρό υποθέσει ότι τα πουλιά μπορούν να διακρίνουν μια ποικιλία διαφορετικών μη φασματικών χρωμάτων, τα αποτελέσματά μας επιβεβαιώνουν ότι αυτό πράγματι ισχύει για τα κολίμπρια», δήλωσε η Μαίρη Κάσουαλ Στόνταρντ, συγγραφέας μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα οικολογίας και εξελικτικής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον

«Τα αποτελέσματά μας συνάδουν με την ιδέα ότι τα πουλιά έχουν τετραχρωμική όραση (κώνος τεσσάρων χρωμάτων) και μπορούν να δουν μια τεράστια γκάμα χρωμάτων που εμείς οι άνθρωποι απλά μπορούμε να τα φαντασούμε».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πειράματος που εκτέλεσαν σε κολίμπρια – με συσκευές LED που εμφάνιζαν τα χρώματα – μπόρεσαν να διακρίνουν όλα τα μη φασματικά χρώματα, όπως μωβ, υπεριώδες πράσινο, υπεριώδες κόκκινο και υπεριώδες κίτρινο. Μπορούσαν ακόμη και να καταλάβουν τη διαφορά μεταξύ δύο διαφορετικών μιγμάτων υπεριώδους κόκκινου, ή να ξεχωρίσουν τα συστατικά τους, όπως καθαρό υπεριώδες ή καθαρό κόκκινο.

TONGHO58 VIA GETTY IMAGES

Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης 3.315 χρώματα φτερών και φυτών και διαπίστωσαν ότι το 30% των χρωμάτων φτερών και το 35% των χρωμάτων των φυτών φαίνεται πιθανό να μην είναι φασματικά για τα κολίβρια – παρόλο που οι άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν αυτή τη διάκριση.

Για τα κολίμπρια, αυτή η εντυπωσιακή όραση είναι φυσιολογική και τα χρώματα αποκαλύπτουν πληροφορίες για τους συντρόφους, τους θηρευτές και τα τρόφιμα, είπε η Στόνταρντ.

Η κατανόηση των πτηνών και το πώς αισθάνονται και επεξεργάζονται τον κόσμο μπορούν επίσης να βοηθήσουν τις προσπάθειες διατήρησης για την προστασία τους.

 

Πηγή: CNN