Ένα νέο σούπερ μάρκετ που ονομάζεται The Climate Store άνοιξε στη Σουηδία.

Σε παγκόσμια πρώτη, το κατάστημα κοστολογεί τα προϊόντα του ανάλογα με το ενεργειακό τους αποτύπωμα στον πλανήτη – που σημαίνει ότι οι πελάτες αγοράζουν σε υψηλότερες τιμές προϊόντα που έχουν μεγάλο αποτύπωμα, όπως τα γαλακτοκομικά και το κρέας.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Felix, μια Σουηδική εταιρεία που ανήκει στην Νορβηγική κολοσσιαία επιχείρηση τροφίμων Orkla. Στόχος είναι φυσικά η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για την πραγματική επίδραση που έχουν οι διατροφικές τους επιλογές.

Οι πελάτες που ψωνίζουν στο σούπερ μάρκετ έχουν εβδομαδιαίο προϋπολογισμό 18.9 κιλά διοξειδίου του άνθρακα και αναλόγως κάνουν τις αγορές τους. Τα προϊόντα που κοστολογούνται ακριβότερα είναι το κρέας και τα ζωικά παράγωγα σε αντίθεση με τα λαχανικά και φρούτα, που έχουν αρκετά μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι τροφές που σχετίζονται με ζώα απαιτούν περισσότερο νερό, γη και φυσικούς πόρους για να παραχθούν και συνεισφέρουν περισσότερο στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η κτηνοτροφία και ό,τι σχετίζεται με αυτή συνεισφέρουν σχεδόν το 1/5 των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου – περισσότερο δηλαδή απ’ όσο εκπέμπουν όλες οι μεταφορές μαζί – και αποτελεί τη βασική αιτία αποψίλωσης εξαιτίας της συνεχούς ανάγκης για περισσότερη γη τόσο για την καλλιέργεια ζωικής τροφής όσο και για τις τεράστιες φάρμες.

«Θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να δούμε πώς οι καταναλωτές αντιδρούν στην χρήση του συναλλάγματος CO2 και να δούμε αν θα καταφέρουν να μένουν εντός του εβδομαδιαίου προϋπολογισμού τους», δήλωσε ο Thomas Sjöberg, marketing manager στη Felix. «Θεωρώ ότι θα είναι αποκαλυπτικό για πολλούς να δουν πώς συγκεκριμένες επιλογές επηρεάζουν και το τι τελικά έχουμε την οικονομική δυνατότητα να βάλουμε στο καλάθι αγορών μας».

Δίνοντας στους καταναλωτές έναν προϋπολογισμό ενεργειακού αποτυπώματος, η εταιρία ελπίζει να μειώσει στο μισό την κλιματική επίδραση του μέσου καλαθιού αγορών. Πρόκειται για την πρώτη φορά που μια τέτοια ιδέα υλοποιείται και ίσως σύντομα δούμε και σε άλλες χώρες ανάλογες δράσεις.