Τις έχω δει σε στάσεις λεωφορείων και σταθμούς μετρό. Σε παρτέρια και κήπους. Εξω από τράπεζες και σούπερ μάρκετ, σε πεζοδρόμια και πλατείες. Βλέπω όλο και περισσότερες, όλο και πιο συχνά. Μια βόλτα στην πόλη να κάνετε, δεν έχει σημασία σε ποια, Αθήνα, Θεσσαλονίκη ή κάποια άλλη, θα βρείτε κι εσείς πολλές, πεταμένες δεξιά κι αριστερά, μάσκες μιας χρήσης παντού, απειλή για τη δημόσια υγεία και σοβαρή επιβάρυνση για το περιβάλλον· άλλη μια αποκαρδιωτική εικόνα…

Δεν είναι όμως μόνο οι μάσκες, είναι επίσης τα πλαστικά γάντια, τα μπουκαλάκια με αντισηπτικό, τα υγρά χαρτομάντιλα, όλα σκουπίδια της πανδημίας που πετιούνται ασυνείδητα στους δρόμους με τον ίδιο τρόπο που κάποιος θα πέταγε ένα πλαστικό μπουκάλι νερό, το άδειο πακέτο τσιγάρων ή οτιδήποτε άλλο. Ο αγώνας κατά των πλαστικών συνεχίζεται και οι νέοι «εχθροί» είναι άλλος ένας κίνδυνος για τη θαλάσσια ζωή, καθώς με τις βροχές πολλά από τα κορωνο-σκουπίδια θα καταλήξουν στη θάλασσα.

Μάλλον είναι νωρίς να εκτιμήσει κανείς τη ζημιά στο περιβάλλον από τα «νέα» πλαστικά σκουπίδια του 2020, αν όμως λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν την πληροφορία σύμφωνα με την οποία κάθε μήνα καταναλώνονται 129 δισ. πλαστικές μάσκες μιας χρήσης και 65 δισ. πλαστικά γάντια, για την πλήρη αποσύνθεση των οποίων χρειάζονται χρόνια, τότε καταλαβαίνουμε ότι η επιβάρυνση θα είναι σημαντική.

Η δράση προκαλεί αντίδραση βέβαια και, ευτυχώς, διαρκώς μαθαίνουμε για οικολογικές προτάσεις μασκών όπως αυτή εργοστασίου στη Γαλλία που προχώρησε στην παραγωγή της πρώτης πλήρως ανακυκλώσιμης σε κομπόστ μάσκας στην Ευρώπη με πρώτη ύλη κάνναβη. Πρόκειται για μάσκες μιας χρήσης με βάση ιστούς από φυσική κάνναβη, οι οποίες προστατεύουν και όποιον τις φοράει αλλά και το περιβάλλον.

Καθώς μπαίνουμε σε έναν δύσκολο χειμώνα και η χρήση μάσκας θα είναι απολύτως αναγκαία, ας σκεφτόμαστε πώς η δημόσια υγεία δεν πρέπει να έρχεται σε σύγκρουση με την προστασία του περιβάλλοντος, ειδικά καθώς το ένα συνδέεται απόλυτα με το άλλο, όπως συνεχώς επισημαίνουν οι επιστήμονες. Η περίφημη ατομική ευθύνη λοιπόν ας μην εξαντλείται μόνο απέναντι στην απειλή της πανδημίας. Καλό είναι να το θυμόμαστε και όπως μένουμε ασφαλείς έτσι να μένουμε και φιλικοί προς το περιβάλλον.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ