Κόκκινο ανάβει η βρετανική κυβέρνηση στην πώληση από σούπερ μάρκετ και εστιατόρια προϊόντων που σχετίζονται με την παράνομη αποψίλωση των δασών, σε μια προσπάθεια του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να συμπεριλάβει και τα περιβαλλοντικά θέματα στην ατζέντα του.

Το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων πρόκειται να απαγορεύσει την πώληση στη Βρετανία προϊόντων βοδινού κρέατος, σόγιας και άλλων πρώτων υλών που προέρχονται από περιοχές στο εξωτερικό προστατευόμενες από τοπικούς κανονισμούς. Το μέτρο στοχεύει στην προστασία των δασών σε περιοχές όμως η Κοιλάδα του Αμαζονίου.

«Ο νέος κανονισμός ελέγχου αποτελεί ένα μόνο τμήμα του ευρύτερου πακέτου μέτρων που θεσμοθετούμε για να αντιμετωπίσουμε την αποψίλωση των δασών,» ανέφερε σε δήλωσή του την Τετάρτη ο Βρετανός υπουργός Διεθνούς Περιβάλλοντος, Λόρδος Ζακ Γκόλντσμιθ.

Η κυβερνητική απόφαση πάντως είναι ηπιότερη των αιτημάτων από φορείς εμπορικούς (των σούπερ μάρκετ κυρίως) και περιβαλλοντικούς για αυστηρούς κανονισμούς. Τον Οκτώβριο 21 εταιρίες όπως οι McDonalds, Nestle και τα σούπερ μάρκετ Tesco ζήτησαν από το Λονδίνο να αυστηροποιήσει το θεσμικό του πλαίσιο ώστε να ενισχύει την προστασία του περιβάλλοντος και εκτός των αυνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι φορείς αυτοί είχαν ζητήσει να αφορούν οι νέοι κανόνες σε όλες τις περιοχές με αποψίλωση δασών, και όχι μόνο εκεί όπου υπάρχουν τοπικοί νόμοι σχετικά.

Πηγή: Bloomberg