Σφηνωμένη μέσα σε μια σπηλιά σε έναν απότομο βράχο των Αγράφων, η Ιερά Μονή της Παναγίας της Στάνας συναντάται ανάμεσα στα χωριά Επινιανά και Άγραφα.

Με την τοποθεσία της να κόβει στην κυριολεξία την ανάσα, το μεγαλύτερο μέρος της εκκλησίας καλύπτεται από δέντρα, ενώ στον ορίζοντα ξεχωρίζει μόνο ο τρούλος του ναού και τα στενόμακρα παράθυρά του.

Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια της περιοχής, με τα γρανιτένια βράχια του αγραφιώτικου τοπίου να προσθέτουν επιπλέον ατμοσφαιρικότητα στη συνολική της εικόνα.

Η επικρατέστερη εκδοχή για την ονομασία της μονής προέρχεται από την Τουρκοκρατία και οφείλεται στις στάνες των κτηνοτρόφων που υπήρχαν στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με αναφορές η Μονή χρονολογείται από τον 15ο ή 16ο αιώνα, μια περίοδο κατά την οποία η ορεινή πλευρά της Ευρυτανίας γνώριζε ιδιαίτερη ακμή. Ωστόσο, άλλη αναφορά κάνει λόγο για μία εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε κατά τον 12ο αιώνα μέσα σε μια σπηλιά από κτηνοτρόφους. Στο σημείο εκείνο οι κάτοικοι της περιοχής έχτισαν το πρώτο εκκλησάκι.

Η πρόσβαση στη μονή είναι σχετικά δύσκολη, καθώς πραγματοποιείται μέσα από χωματόδρομο με στροφές, μήκους 3 χλμ. περίπου. Ωστόσο, αυτό που αντικρίζει κανείς πραγματικά αξίζει τον κόπο, κάνοντας τους πάντες να αναρωτιούνται πως το ανθρώπινο χέρι κατάφερε να δημιουργήσει αυτό το υπέροχο χτίσμα στη συγκεκριμένη, απόκρημνη τοποθεσία.

Οι φωτογραφίες δεν ανήκουν στο enallaxnews.gr