Καθώς γράφω στο λάπτοπ μου, το τηλέφωνό μου δεν βρίσκεται πουθενά κοντά μου. Για την ακρίβεια, βρίσκεται σε λειτουργία πτήσης και το έχω αφήσει στο κομοδίνο μου για μελλοντική χρήση. Βλέπετε, μαθαίνω σταδιακά την τέχνη του ψηφιακού μινιμαλισμού.

Σύμφωνα με αυτή, χρειάζεται να επαναξιολογήσουμε την (συχνά ανθυγιεινή) σχέση μας με την τεχνολογία και να μειώσουμε το πλήθος των διαδικτυακών μας δραστηριοτήτων. Η διαδικασία μάς επιτρέπει να εστιάσουμε σε λίγες διαδικτυακές συμπεριφορές, οι οποίες μας εξυπηρετούν σε βασικά θέματα και αφήνουμε απ’ έξω τη σπατάλη πολύτιμου χρόνου. Πώς το καταφέρνουμε αυτό;

7 απλοί τρόποι να μειώσουμε τη χρήση του κινητού μας τηλεφώνου

1. Μην το αποκαλείτε αποτοξίνωση

Το digital detox υπονοεί ότι κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα. Όμως, αυτό δεν μας εξυπηρετεί σε τίποτα μακροχρόνια, αφού θα επιστρέψουμε και πάλι στην ίδια συχνότητα χρήσης. Μπορούμε όμως αρχικά να αποσυνδεθούμε από το κινητό μας για λίγες μέρες και ύστερα, επιστρέφοντας, να ξέρουμε ποιες είναι οι απαραίτητες και βασικές του λειτουργίες και να εμμείνουμε σε αυτές.

2. Υπολογίστε τις συνολικές ώρες και στη συνέχεια μειώστε τις σταδιακά

Υπάρχουν εφαρμογές που υπολογίζουν τις ώρες λειτουργίας του κινητού τηλεφώνου. Πριν τον ψηφιακό μινιμαλισμό, σπαταλούσα 3.5 ώρες την ημέρα για μία μέρα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε εβδομάδα αφιέρωνα μια ολόκληρη μέρα στο τηλέφωνό μου. Ήταν αρκετό για να με πείσει να κάνω την αλλαγή.

3. Σβήστε εφαρμογές

Κρατήστε μόνο τις απαραίτητες εφαρμογές, εκείνες που σας εξυπηρετούν σε βασικά ζητήματα. Ο στόχος είναι να μειώσουμε τους ψηφιακούς περισπασμούς χαμηλής ποιότητας για μια πιο ποιοτική ζωή.

4. Αποφύγετε την «γρήγορη ματιά»

Υπάρχουν πολλές φορές μέσα στη μέρα που κοιτάμε το κινητό μας τηλέφωνο χωρίς κανέναν απολύτως λόγο και το κάνουμε αυτοματοποιημένα, σαν αντανακλαστικό. Αντισταθείτε σε αυτή την επιθυμία και ελέγξτε το μόνο αν χτυπήσει, ειδικά κατά τη διάρκεια της εργασίας σας.

5. Δημιουργήστε μια απόσταση

Συνηθίζουμε να παίρνουμε παντού μαζί το κινητό μας τηλέφωνο, ακόμα κι όταν πάμε να πετάξουμε τα σκουπίδια. Αν είναι δυνατό, αφήστε το στο σπίτι την επόμενη φορά που θα πεταχτείτε στο σούπερ μάρκετ ή για τη βόλτα του σκύλου. Είναι εκπληκτικό πόση διαφορά κάνει αυτή η «ελευθερία» από το κινητό μας τηλέφωνο.

6. Ανακατανέμετε τον ελεύθερο χρόνο σας

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όπου θα δείτε μια διαφορά στην ποσότητα του ελεύθερου χρόνου, είναι ευκαιρία να σκεφτείτε ποιες δραστηριότητες είναι τελικά σημαντικές για εσάς. Ενσωματώστε χόμπι, όπως άσκηση, διάβασμα ή πιο δημιουργικά projects, ακόμα και το να βλέπετε τους φίλους σας για καφέ περισσότερες φορές μέσα στην εβδομάδα.

7. Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία προς όφελός σας

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τεχνολογία έχει πολλά να μας δώσει. Μετά την προσπάθειά σας, θα γνωρίζετε ακριβώς τι είναι αυτό που έχει να προσφέρει σε εσάς και θα μπορείτε να αποκλείσετε ό,τι δεν σας χρησιμεύει.