Ό,τι και να διαλέξει κανείς το μόνο σίγουρο είναι ότι ο πλανήτης μας έχει μια ξεχωριστή ομορφιά σε κάθε σημείο του.

Το περιοδικό Wild Junket συγκέντρωσε σε μια λίστα τα ωραιότερα βουνά από την Ανταρκτική μέχρι την Αλάσκα.

1. Cerro Torre, Αργεντινή και Χιλή

Ένα πολύ απότομο βουνό, που μαστίζεται από δυνατές καταιγίδες. Το Cerro Torre υψώνεται στην Παταγονία στα σύνορα Αργεντινής και Χιλής. Ο συγγραφέας και ορειβάτης Jon Krakauer περιέγραψε την εμπειρία του με το συγκεκριμένο βουνό στο βιβλίο του «Into Thin Air»: «Ανέβηκα ένα τρομακτικό και πολύ ψηλό, κάθετο, γρανιτένιο βράχο, που τον “χτυπούσαν” δυνατοί άνεμοι. Κάποτε πίστευαν ότι ήταν το δυσκολότερο βουνό του κόσμου».

2. Huayna Picchu, Περού

Οι Ίνκας γνώριζαν καλά τι έκαναν όταν επέλεγαν τη θέση για τη φημισμένη πόλη τους Machu Picchu. Τριγυρισμένο από καταπράσινα βουνά, το Machu Picchu αποτελεί ένα στολίδι της ανθρωπότητας μέσα στο μεγαλείο της Φύσης. Το πιο εντυπωσιακό βουνό της περιοχής είναι το Huayna Picchu, που «επιβλέπει» την αρχαία πόλη. Οι τολμηροί επισκέπτες της περιοχής μπορούν να σκαρφαλώσουν στην κορυφή του και να απολαύσουν τη θέα της διάσημης πόλης των Ίνκας από… πιο ψηλά.

3. The Spectre, Ανταρκτική

Λίγοι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα βουνά που διασχίζουν την Ανταρκτική σε μήκος 1.500 μιλίων. Ίσως η πιο εντυπωσιακή κορυφή είναι η Spectre, η κεντρική κορυφή από μια σειρά κορυφών που καλούνται Organ Pipe Peaks. «Δε μπορούσα να πιστέψω ότι μια ομάδα βουνοκορφών θα ήταν τόσο εντυπωσιακή και τέλεια» έγραψε στο βιβλίο του ο γεωλόγος Edmund Stump, ο οποίος έχει επισκεφτεί την Ανταρκτική 13 φορές μέσα σε διάστημα 40 χρόνων.

4. Mauna Loa, Χαβάη

Η Mauna Loa δεν αστειεύεται. Είναι το μεγαλύτερο ηφαίστειο της Γης, και καλύπτει το μισό του Μεγάλου Νησιού της Χαβάης. Είναι το 10ο υψηλότερο ηφαίστειο του ηλιακού συστήματος.

5. Matterhorn, Ελβετία

Η βουνοκορφή Matterhorn βρίσκεται στις ελβετικές Άλπεις. «Επί τρεις ημέρες δεν έβλεπα τίποτα και ξαφνικά μέσα από το γαλανό ουρανό είδα το ωραιότερο βουνό που είχα αντικρίσει ποτέ στη ζωή μου» είπε ο Andrew Evans από το National Geographic.

6. Denali, Αλάσκα

Το βουνό Denali είναι η ψηλότερη κορυφή των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βόρειας Αμερικής με ύψος 6.194 μέτρα. Τα κοντινά σε αυτό βουνά δείχνουν δίπλα του… ελάχιστα. Η άγρια φύση της περιοχής είναι μοναδική και περιλαμβάνει από παγετώνες, τούνδρα και δάση, ενώ εκεί ζουν 39 θηλαστικά καθώς επίσης και οι αρκούδες γκρίζλι.

Αυτή η παγωμένη πυραμίδα βρίσκεται στα όρη Cordillera Blanca του Περού. Λόγω του μοναδικού της σχήματος και της τοποθεσίας της αποτελεί δημοφιλή προορισμό για ορειβάτες.

8. Tre Cime di Lavaredo, Ιταλία

Το εκπληκτικό ορεινό σύμπλεγμα των Δολομιτών (Δολομιτικές Αλπεις) στη βορειοανατολική Ιταλία, περιλαμβάνει τρεις ογκώδεις βράχους, οι οποίοι ξεπροβάλλουν από την επιφάνεια της Γης. Στέκονται στη σειρά σαν τις κορίνες του μπόουλινγκ και είναι αγαπημένος προορισμός για ορειβάτες, ποδηλάτες και λάτρεις της Φύσης.

 

Η οροσειρά των Ιμαλαΐων περιλαμβάνει μερικές από τις πιο εντυπωσιακές βουνοκορφές του κόσμου, εννιά από τις οποίες είναι στη λίστα των 10 υψηλότερων. Η κορυφή Ama Dablam μπορεί να μην περιλαμβάνεται στη λίστα των 100 υψηλότερων βουνών, ξεχωρίζει όμως για την άγρια ομορφιά της. Τα περισσότερα βουνά υψώνονται σταδιακά στον ουρανό, όμως η Ama Dablam εξέχει απότομα και απαιτεί την προσοχή όποιου βρίσκεται εκεί.

10. Kirkjufell, Ισλανδία

Το Kirkjufell είναι ένα αριστούργημα όλες τις εποχές του χρόνου. Όταν έχει ζεστό καιρό όλα πρασινίζουν και οι καταρράκτες Kirkjufellsfoss δημιουργούν ένα σκηνικό, σαν βγαλμένο από παραμύθι. Όταν έχει κρύο το βουνό ασπρίζει από το χιόνι και ο καταρράκτης παγώνει. Είναι ένα από τα πιο φωτογραφημένα σημεία της Ισλανδίας