Συνήθως, τα μολύβια φτιάχνονται από δέντρα. Αλλά μια Δανέζικη start-up επιχείρηση είχε μια πολύ φρέσκια ιδέα: να δημιουργούμε δέντρα από μολύβια. Και όχι οποιοδήποτε δέντρο – το χριστουγεννιάτικο είδος.

Η εταιρεία Sprout λοιπόν παράγει τα μόνα οικολογικά μολύβια που μπορούν να φυτευτούν. Η ιδέα είναι να κάνουμε καλή χρήση όλων των προϊόντων, ακόμα και αφού τα έχουμε ξύσει και τα έχουμε χρησιμοποιήσει πολλές φορές. Τα μολύβια φτιάχνονται από βιώσιμο καλλιεργήσιμο ξύλο και το εσωτερικό αποτελείται από 100% φυσικό και μη τοξικό γραφίτη. Κρυμμένη στο τέλος του μολυβιού, ωστόσο, βρίσκεται μια φυτική κάψουλα γεμάτη σπόρους.

«Μετά τη χρήση του, αντί να το πετάξετε, μπορείτε απλώς να φυτέψετε την πράσινη κάψουλα, η οποία περιέχει σπόρους και στη συνέχεια να φροντίσετε το φυτό σας ως συνήθως», εξηγεί στο Euronews ο Michael Stausholm, ιδρυτής του Sprout.

Υπάρχουν πολλές επιλογές στο είδος των σπόρων, οπότε μπορείτε να επιλέξετε αν θέλετε το μολύβι σας να μετατραπεί σε μικρά ντοματίνια για τον κήπο σας, λουλούδια για το μπαλκόνι σας ή ακόμα και Χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Η εταιρία έχει δημιουργήσει μια ειδική σειρά μολυβιών με σπόρους ερυθρελάτης. Κάποια είδη ελάτων είναι γνωστά ως Χριστουγεννιάτικα δέντρα και μπορούν να καλλιεργηθούν και να επιβιώσουν σε πολλά διαφορετικά κλίματα.

Χρησιμοποιούμε 12 δισεκατομμύρια μολύβια ετησίως σε όλο τον πλανήτη, που σημαίνει ότι 82.000 δέντρα κόβονται μόνο για να συμπληρώσουν αυτές τις ανάγκες.

Όμως, τα δέντρα αποτελούν ζωτικό μέρος του αγώνα μας για προστασία του πλανήτη μας από την κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αποθηκεύουν το διοξείδιο του άνθρακα, απελευθερώνουν οξυγόνο, σταθεροποιούν το χώμα και προσφέρουν καταφύγιο στην άγρια ζωή.

Μέχρι σήμερα, η εταιρία Sprout, που ιδρύθηκε το 2013, έχει πουλήσει πάνω από 30 εκατομμύρια μολύβια σε πάνω από 80 χώρες, όπως στην Μ.Βρετανία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Και αν δεν χρησιμοποιείτε εσείς μολύβια, το βέβαιο είναι ότι τα παιδιά σας χρησιμοποιούν, οπότε μπορείτε να τα κάνετε δώρο, ακόμα και σε ένα σχολείο.