Παρά τα αυστηρά μέτρα που έχουν ληφθεί παγκοσμίως κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα σημειώνουν και φέτος αύξηση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας.

Αν και οι εκπομπές καυσαερίων μειώθηκαν σημαντικά, λόγω του περιορισμού στις μετακινήσεις και στη λειτουργία των βιομηχανιών, οι συνολικές συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα σημειώνουν και φέτος άνοδο, ανερχόμενες σε νέα επίπεδα-ρεκόρ.

Όπως αναφέρει η ετήσια έκθεση το διεθνούς οργανισμού σχετικά με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, φέτος η μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μειώθηκε κατά 17% στο απώγειο των ταυτόχρονων μέτρων κατά της πανδημίας. Αυτό συνετέλεσε στην επιβράδυνση της αύξησης των συγκεντρώσεων CO2 στην ατμόσφαιρα κατά το ένα τέταρτο, όχι όμως και στην ελάττωσή τους, σύμφωνα με προκαταρτικούς υπολογισμούς για το σύνολο του 2020.

Ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού, που λειτουργεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ, Πέτερι Τάαλας, σχολίασε ότι «η μείωση των εκπομπών λόγω των λόκνταουν ήταν μόνο μια μικρή λεπτομέρεια στη μακροχρόνια πορεία τους. Χρειαζόμαστε μια μόνιμη εξάλειψη της αύξησης.»

«Η πανδημία δεν αποτελεί λύση για την κλιματική αλλαγή,» τόνισε ο κ. Τάαλας.

Πηγή: El Pais, BBC