Η αποψίλωση του Αμαζονίου στη Βραζιλία έφτασε φέτος στο υψηλότερο επίπεδό της εδώ και 12 χρόνια, σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία που δόθηκαν χθες Δευτέρα στη δημοσιότητα, με την καταστροφή του τροπικού δάσους να σημειώνει ραγδαία άνοδο από τότε που εξελέγη στην προεδρία ο Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Tο 2020 η καταστροφή του μεγαλύτερου τροπικού δάσους παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 9,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας τα 11.088 τετραγωνικά χιλιόμετρα, βάσει των στοιχείων της εθνικής διαστημικής υπηρεσίας της Βραζιλίας (Inpe). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκταση που έχει αποψιλωθεί σε διάρκεια ενός έτους μετά το 2008, όταν είχαν καταστραφεί 12.911 τετραγωνικά χιλιόμετρα από το δάσος του Αμαζονίου.

Αυτό σημαίνει ότι η Βραζιλία δεν θα πετύχει τον στόχο που είχε θέσει η ίδια, βάσει της νομοθεσίας του 2009 για την κλιματική αλλαγή, να περιοριστεί η αποψίλωση του Αμαζονίου σε περίπου 3.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

“Εξαιτίας της αποψίλωσης αυτής η Βραζιλία είναι μάλλον η μοναδική χώρα με υψηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου η οποία κατάφερε να αυξήσει τις εκπομπές της στη διάρκειας μιας χρονιάς που η παγκόσμια οικονομία είχε παραλύσει”, εκτίμησε το Παρατηρητήριο του Κλίματος, μια ομάδα μη κυβερνητικών οργανώσεων στη Βραζιλία.

Τροπικά δάση όπως αυτό του Αμαζονίου διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στον έλεγχο της κλιματικής αλλαγής χάρη στην ικανότητά τους να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα. Αλλά όταν τα δέντρα πεθαίνουν ή καίγονται εκλύουν διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, που αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή, έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις από τη διεθνή κοινότητα για τον τρόπο που διαχειρίζεται περιβαλλοντικά ζητήματα, κυρίως το 2019 λόγω της μεγάλης αύξησης των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο.

Η κυβέρνησή του επιθυμεί να νομιμοποιήσει τις καλλιέργειες και τις εξορυκτικές δραστηριότητες σε προστατευόμενες περιοχές του τροπικού δάσους και έχει μειώσει τη χρηματοδότηση προγραμμάτων προστασίας του περιβάλλοντος.

Οικολόγοι καταγγέλλουν ότι η πολιτική του Μπολσονάρου ενισχύει την καταστροφή του Αμαζονίου, του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του κόσμου, το 60% του οποίου βρίσκεται στη Βραζιλία.

“Το όραμα της κυβέρνησης Μπολσονάρου για την ανάπτυξη του Αμαζονίου αποτελεί επιστροφή στη μαζική αποψίλωση του παρελθόντος. Είναι ένα αναχρονιστικό όραμα το οποίο απέχει πολύ από τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση”, επεσήμανε ο Κρίστιαν Ματσέτι, εκπρόσωπος της Greenpeace σε ανακοίνωσή του.

Ο αντιπρόεδρος της Βραζιλίας Χάμιλτον Μουράο, που παρουσίασε τα στοιχεία στη διάρκεια συνέντευξη Τύπου, υπερασπίστηκε τη δέσμευση της κυβέρνησης να καταπολεμήσει την αποψίλωση του Αμαζονίου.

“Το μήνυμα που στέλνω εξ ονόματος του προέδρου Μπολσονάρου είναι ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την επιστήμη και την τεχνολογία για να στηρίξουμε το έργο των υπηρεσιών προστασίας του περιβάλλοντος”, διαβεβαίωσε ο στρατηγός εν αποστρατεία που ηγείται του κλιμακίου που δημιούργησε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος για τον Αμαζόνιο.

Η βασική απάντηση του Μπολσονάρου στις διεθνείς επικρίσεις για την καταστροφή του Αμαζονίου το 2019 ήταν να στείλει τον στρατό να συνδράμει τις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών. Στρατιωτικοί αναμένεται να παραμείνουν στο δάσος του Αμαζονίου ως τον Απρίλιο του 2021 για να αντιμετωπίσουν την αποψίλωση και τις πυρκαγιές.

Ο Μουράο επεσήμανε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της αποψίλωσης μετά το τέλος της στρατιωτικής επιχείρησης, χωρις ωστόσο να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε απειλήσει τον Οκτώβριο τη Βραζιλία για “σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις”, αν συνεχιστεί η αποψίλωση του Αμαζονίου, αλλά ο Μπολσονάρου είχε απαντήσει ότι η χώρα του δεν προτίθεται να υποκύψει σε πιέσεις από το εξωτερικό.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ