Ο αγαπημένος συνδυασμός, μπύρας και πατατάκια ρίχνονται για πρώτη φορά στην μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η βρετανική εταιρεία Walkers Crisps, προωθεί μια τεχνική με την οποία θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από τη διαδικασία παραγωγής στα πατατάκια, κατά 70%. Η τεχνολογία θα χρησιμοποιήσει το διοξείδιο του άνθρακα που συλλέγεται από τη ζύμωση μπύρας σε ζυθοποιείο, το οποίο στη συνέχεια θα αναμιγνύεται με απορρίμματα πατάτας και θα μετατρέπεται σε λίπασμα. Στη συνέχεια θα σκορπιστεί στα χωράφια προκειμένου να ενισχύσει την καλλιέργεια του επόμενου έτους.

Η δημιουργία λιπάσματος συνήθως παράγει υψηλές εκπομπές CO2, αλλά η τεχνολογία που υιοθετεί η Walkers παρασκευάζει λίπασμα χωρίς την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα. Έτσι, η μπύρα και τα πατατάκια αποκτούν διπλό ρόλο στην μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Αφενός βάζουν τέλος στην εκπομπή CO2 από την ζυθοποιία ενώ την ίδια ώρα μειώνουν σημαντικά το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα από τα λιπάσματα.

Η συγκεκριμένη πρωτοποριακή μέθοδος προήλθε από μια νεοσύστατη εταιρεία 14 υπαλλήλων που ονομάζεται CCm Technologies, με επιχορήγηση από την Βρετανική κυβέρνηση.

Να σημειωθεί πως ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό το όνομα της ζυθοποιίας με την οποία θα συνεργαστεί η Crisps Walkers, ενώ η νέα τεχνική θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στο εργοστάσιο της Walkers Crisps στην πόλη του Λέστερ, για την παραγωγή του 2022.

 

Πηγή: BBC