Ανοίγουμε τα μάτια και κατευθείαν κοιτάμε έξω από το παράθυρο, όντας βέβαιοι ότι έχει ξημερώσει. Αντί για τη μέρα όμως, συνειδητοποιούμε ότι έχουμε ξυπνήσει στη μέση της νύχτας και έχουμε ακόμα λίγες ώρες ύπνου μέχρι το πρωινό ξυπνητήρι. Πώς μπορούμε να χαλαρώσουμε ξανά και να αποκοιμηθούμε;

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν ξυπνάμε στη μέση της νύχτας και δυσκολευόμαστε να ξανακοιμηθούμε

1. Διαλογισμός

Αν δεν έχετε καταφέρει να χαλαρώσετε και νιώθετε πως συνεχώς κοιτάζετε το ρολόι και αγχώνεστε που οι ώρες λιγοστεύουν μέχρι το πρωινό ξύπνημα, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε κάποιες τεχνικές χαλάρωσης, όπως βαθιές αναπνοές ή διαλογισμό. Υπάρχουν και πολλές διαθέσιμες εφαρμογές που προσφέρουν καθοδηγούμενο διαλογισμό συγκεκριμένα για τον ύπνο.

2. Η άσκηση 4-7-8

Η ακόλουθη άσκηση επιτρέπει σε περισσότερο οξυγόνο να ρέει μέσα από την κυκλοφορία του αίματος:

– Τοποθετήστε την άκρη της γλώσσας στο πάνω μέρος των μπροστινών σας δοντιών και αφήστε τη εκεί για όλη την υπόλοιπη άσκηση.

– Ύστερα, εκπνεύστε μέσω του στόματος, κάνοντας και τον χαρακτηριστικό ήχο.

– Κλείστε σταδιακά το στόμα σας και εισπνεύστε αργά μέσω της μύτης μετρώντας μέχρι το 4.

– Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να κρατήσετε την αναπνοή σας μέχρι το 7.

– Εκπνεύστε μετρώντας μέχρι το 8 και κάντε τον ίδιο ήχο μέσω του στόματος.

– Ύστερα, επαναλάβετε ακριβώς τον ίδιο κύκλο κινήσεων για 3 ακόμα φορές.

3. Αποφύγετε το έντονο φως

Ένα από τα χειρότερα πράγματα που δυσκολεύουν τον ύπνο είναι το έντονο φως. Μπορεί να καταστείλει την ορμόνη μελατονίνη, που ελέγχει τον κύκλο του ύπνου.

4. Φάτε κάτι μικρό και ελαφρύ

Αυτή η επιλογή είναι λίγο αμφιλεγόμενη. Σύμφωνα με κάποιες έρευνες, αν ξυπνήσουμε στη μέση της νύχτας, μπορεί να φταίνε τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, δηλαδή να φταίει η υπογλυκαιμία. Αν αποφασίσετε να φάτε, μείνετε σε ένα σνακ με λίγες θερμίδες και αν νιώθετε ότι έχετε συχνά αυτό το πρόβλημα, επισκεφθείτε έναν γιατρό.

5. Πιεσοθεραπεία

Η πίεση συγκεκριμένων σημείων στο σώμα έχει αποδειχτεί ότι βοηθά στην έλευση του ύπνου. Τα σημεία πίεσης σε αυτή την περίπτωση είναι έξω από τη φτέρνα σας και κάτω από το κόκκαλο του αστραγάλου. Βάλτε τον αντίχειρά σας από τη μία πλευρά του ποδιού και τα υπόλοιπα δάχτυλα από την άλλη μεριά του αστραγάλου.

6. Σηκωθείτε από το κρεβάτι και περπατήστε

Αν δεν έχετε καταφέρει να αποκοιμηθείτε μετά από 20 λεπτά, είναι καλύτερο να σηκωθείτε από το κρεβάτι. Μην περνάτε πολύ χρόνο στο κρεβάτι προσπαθώντας. Το πιθανότερο είναι ότι θα αρχίσετε να ανησυχείτε.