Η Nemonte Nenquimo είναι αρχηγός μιας φυλής στον Αμαζόνιο και μόλις κέρδισε το πιο γνωστό βραβείο περιβαλλοντικού ακτιβισμού παγκοσμίως για τη δράση της. Η ίδια ηγήθηκε μιας εκστρατείας για να σώσει 500.000 στρέμματα τροπικού δάσους στο Εκουαδόρ. Η προσπάθειά της βραβεύτηκε με το Περιβαλλοντικό Βραβείο Goldman – γνωστό και ως «Πράσινο Νόμπελ».
Η Nenquimo ηγήθηκε μιας εκστρατείας των ιθαγενών και πήρε νομική δράση με αποτέλεσμα δικαστική απόφαση που προστατεύει 500.000 στρέμματα της περιοχής Waorani στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου από τις εταιρίες εξόρυξης πετρελαίου.
Οι αυτόχθονες Waorani είναι σήμερα περίπου 5.000. Είναι παραδοσιακοί κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες σε αυτό το πανέμορφο τροπικό δάσος που συνορεύει με το Εθνικό Πάρκο Yasuni, το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, φαίνεται να φιλοξενεί περισσότερα είδη ζωής από οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη.
Από τη δεκαετία του 1960 και μετά, η εξόρυξη πετρελαίου, η υλοτομία και τα έργα οδοποιίας είχαν ήδη αρχίσει να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στα τροπικά δάση του Εκουαδόρ και συνεπώς στους αυτόχθονες και στον πολιτισμό τους. Οι εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου ρίχνουν τα απόβλητά τους σε τοπικά ποτάμια και μολύνουν τη γη, προκαλώντας ασθένειες, αποβολές σε εγκύους και άλλα θανατηφόρα προβλήματα στους κατοίκους και στη φύση.
To 2018 η κυβέρνηση του Εκουαδόρ ανακοίνωσε δημοπρασία 16 νέων συμβολαίων για εξόρυξη πετρελαίου σε συγκεκριμένες περιοχές, όπου ζουν και δραστηριοποιούνται αυτόχθονες – παραβιάζοντας έτσι τα θεμελιώδη δικαιώματά τους. Η 33χρονη Nenquimo, συνίδρυσε τη Συμμαχία Ceibo για να αντιμετωπίσει αυτή την καταστροφική κίνηση. Οργάνωσε τις κοινότητες των Waorani, έκανε τοπικές συνελεύσεις και δημιούργησε μια ψηφιακή εκστρατεία με στόχο πιθανούς επενδυτές με το σλόγκαν «Το τροπικό μας δάσος δεν είναι προς πώληση».
Παράλληλα, η Nenquimo βοήθησε ενεργά τις κοινότητες να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους από τις εταιρείες, εγκαθιστώντας συστήματα ύδρευσης μέσω του βρόχινου νερού και ηλιακά πάνελ, στήριξε τις μικρές παραγωγές κακάο και σοκολάτας που μάλιστα ηγούνται γυναίκες και διασφάλισε την εκπαίδευση των νέων Waorani ώστε να γίνουν παραγωγοί ταινιών και ανταποκριτές ακτιβιστών, με στόχο να δημοσιεύονται φωτογραφίες και δράσεις της εκστρατείας.
Τελικά, κατάφερε να πάει όλη την υπόθεση σε δικαστική μάχη κατά της κυβέρνησης και τον Απρίλιο του 2019, οι δικαστές καταδίκασαν την κυβέρνηση και η Nenquimo βγήκε νικήτρια. Το Βραβείο Goldman, ιδρύθηκε το 1989 και δίνεται σε 6 περιβαλλοντικές ήρωες ετησίως, σε ακτιβιστές από όλο τον κόσμο που διακρίνονται για το έργο τους.