Ασθενής ρώτησε: “Η καθημερινότητά μου είναι δύσκολη. Τα προβλήματά μου με το έντερό μου είναι πολλά και παρότι φοβάμαι τους γιατρούς, πήγα για εξετάσεις αλλά δεν μου βρήκαν κάτι.

Και η αλήθεια είναι πως έχω πολύ άγχος, ίσως όσο ποτέ άλλοτε… Αυτό λοιπόν, που θέλω να ρωτήσω είναι αν για αυτή μου την κατάσταση ευθύνεται η κακή μου ψυχολογία;”

Στο ερώτημά σας απάντησε η συμβουλευτική – εκπαιδευτική ψυχολόγος Δρ. Καλλιόπη Εμμανουηλίδου

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου που είναι γνωστό και με την ονομασία σπαστική κολίτιδα είναι μια ψυχοσωματική ασθένεια κατά την οποία η ψυχολογική κατάσταση δεν επηρεάζει την πρόσληψη της τροφής αλλά την πεπτική διαδικασία.

Πρόκειται για μια διαταραχή της λειτουργίας του εντέρου η οποία μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα του ασθενή καθώς δημιουργεί προβλήματα στην ποιότητα της ζωής του. Σε αυτό το σύνδρομο το έντερο συσπάται ακανόνιστα με αποτέλεσμα τη διαταραχή στην προώθηση των κοπράνων. Τα συμπτώματα του συνδρόμου είναι κοιλιακός πόνος, συνεχής ή με εξάρσεις και υφέσεις, δυσκλοιλιότητα ή διάροια και αίσθημα ατελούς κένωσης ή επιτακτικής αφόδευσης, ναυτία, δυσπεψία, ανορεξία, αίσθημα φουσκώματος.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου πλήττει περισσότερο τις γυναίκες

Τα συμπτώματα όπως και η διάρκεια και η έντασή τους ποικίλουν από άτομο σε άτομο. Όμως, φαίνεται ότι η εκδήλωση του συνδρόμου δημιουργεί έντονη συναισθηματική ανησυχία που τροφοδοτεί το σύνδρομο. Παρόλα αυτά το σύνδρομο δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου πλήττει περισσότερο τις γυναίκες και γενικά είναι εξαιρετικά συνηθισμένο στην εμφάνισή του ιδίως στις ηλικίες μεταξύ 15 και 45 ετών.

Αντιμετωπίζεται με ειδική διατροφική παρέμβαση με αποφυγή των τροφών στις οποίες ο κάθε ασθενής έχει ευαισθησία (κάθε ασθενής παρουσιάζει διαφορετική ευαισθησία ) και με διαιτολόγιο πλούσιο σε φυτικές ίνες και σε υδατάνθρακες και μοιρασμένο σε μικρά γεύματα. Καθώς όμως, πρόκειται για ψυχοσωματική νόσο, η αντιμετώπιση πρέπει να περιλαμβάνει και βοήθεια στο ψυχολογικό επίπεδο. Η ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση επικεντρώνεται στη διαχείριση του άγχους η οποία επιτυγχάνεται ανάλογα με το θεωρητικό υπόβαθρο και την ψυχοθεραπευτική τεχνική του κάθε επαγγελματία.