Οι πάσχοντες από επιληψία μπορεί να μειώσουν τη συχνότητα εμφάνισης των επιληπτικών κρίσεων εάν λαμβάνουν καθημερινά χαμηλές δόσεις ιχθυελαίων, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) που πραγματοποίησαν τη μελέτη εκτιμούν ότι το εύρημά τους μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς οι οποίοι έχουν πάψει να ανταποκρίνονται στα φάρμακα.

Ωστόσο επισημαίνουν ότι είναι ένα προκαταρκτικό εύρημα που πρέπει να επιβεβαιωθεί και από άλλες μελέτες.

Η επιληψία είναι μία συχνή νευρολογική ασθένεια που υπολογίζεται ότι προσβάλλει 100.000 άτομα στη χώρα μας και 65 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Νευρολογίας, Νευροχειρουργικής & Ψυχιατρικής» (JNNP), τα ιχθυέλαια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τα οποία, σύμφωνα με προγενέστερες μελέτες, μπορεί να ελαττώνουν την διεγερσιμότητα των εγκεφαλικών κυττάρων στους πάσχοντες από επιληψία.

Για να εξακριβώσουν εάν αυτό «μεταφράζεται» σε λιγότερες επιληπτικές κρίσεις, οι ερευνητές επιστράτευσαν 24 ασθενείς οι οποίοι είχαν πάψει να ανταποκρίνονται στα αντιεπιληπτικά φάρμακα και τους υπέβαλαν σε τρεις διαφορετικές θεραπείες.

Κάθε θεραπεία διήρκησε 10 εβδομάδες, ενώ μεσολαβούσε «διάλειμμα» στη λήψη συμπληρωμάτων της τάξεως των 6 εβδομάδων.

Οι τρεις αγωγές ήταν:

* Χαμηλή δόση ιχθυελαίων. Έπαιρναν τρεις φορές την ημέρα ένα συμπλήρωμα ιχθυελαίων (συνολικά λάμβαναν 1.080 mgωμέγα-3 λιπαρών οξέων) και άλλες τρεις φορές την ημέρα ένα ανενεργό συμπλήρωμα (περιείχε καλαμποκέλαιο).

* Υψηλή δόση ιχθυελαίων. Έπαιρναν έξι φορές την ημέρα ένα συμπλήρωμα ιχθυελαίων (συνολικά λάμβαναν 2.160 mg ωμέγα-3 λιπαρών οξέων).

* Λήψη ανενεργού συμπληρώματος. Έπαιρναν τρία συμπληρώματα με καλαμποκέλαιο δύο φορές την ημέρα.

Ο χαμηλότερος αριθμός επιληπτικών κρίσεων (12 τον μήνα) καταγράφηκε όταν οι εθελοντές έπαιρναν την χαμηλή δόση ιχθυελαίων, ενώ όταν έπαιρναν την υψηλή δόση ιχθυελαίων ήταν 17 κρίσεις τον μήνα και όταν έπαιρναν τα συμπληρώματα του καλαμποκέλαιου ήταν 18 τον μήνα.

Αυτό σημαίνει ότι η χαμηλή δόση των ιχθυελαίων μείωσε κατά 33,6% τον αριθμό των επιληπτικών κρίσεων, γράφουν ο δρ Κρίστοφερ ΝτεΤζιόρτζιο, καθηγητής στο Τμήμα Νευρολογίας του UCLA.

Επιπλέον, δύο από τους ασθενείς δεν είχαν καμία επιληπτική κρίση την περίοδο που έπαιρναν την χαμηλή δόση των ιχθυελαίων, ενώ κάτι ανάλογο δεν παρατηρήθηκε όταν ακολουθούσαν τις άλλες αγωγές.

«Αν και το μέγεθος της μελέτης ήταν μικρό και απαιτείται επαλήθευση των ευρημάτων, το μέγεθος της επίδρασης στη συχνότητα των επιληπτικών κρίσεων είναι εφάμιλλο με εκείνο που καταγράφηκε σε πολλές τυχαιοποιημένες μελέτες αντιεπιληπτικών φαρμάκων», καταλήγουν οι ερευνητές.

πηγή: tanea