Οι μέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν και μαζί τους φέρνουν όλες εκείνες τις γιορτινές στιγμές διασκέδασης και χαράς με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Αυτή η εποχή είναι σηματοδοτημένη με τη ζεστασιά και την αγάπη. Γιατί, λοιπόν, να μη δείξουμε και στο περιβάλλον μας την αγάπη που του αξίζει επιλέγοντας φέτος τα οικολογικά Χριστούγεννα;

Χριστουγεννιάτικο δέντρο: τεχνητό ή φυσικό δέντρο;

Η επιλογή του χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι η αφετηρία για οικολογικά Χριστούγεννα. Όσο παράδοξο και αν σου φαίνεται, είναι καλύτερο να επιλέξεις φυσικό έλατο παρά τεχνητό δέντρο για τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση σου. Και αυτό γιατί προκαλεί τις μισές περιβαλλοντικές επιπτώσεις ως προς την κατανάλωση φυσικών πόρων, σε σχέση με το τεχνητό. Πέραν τούτου μπορείς μετά το πέρας των εορτών να το αναφυτέψεις. Διαφορετικά μπορείς είτε να ενοικιάσεις ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο ή να ακολουθήσεις την πιο μοντέρνα οδό. Να επιλέξεις εναλλακτικά χριστουγεννιάτικα δέντρα!

Χριστουγεννιάτικο δέντρο τεχνητό ή φυσικό δέντρο για οικολογικά Χριστούγεννα

Χριστουγεννιάτικα χειροποίητα στολίδια

Φέτος τα Χριστούγεννα ενίσχυσε την οικολογική σου συνείδηση επιλέγοντας να φτιάξεις μόνο σου τα χριστουγεννιάτικα στολίδια. Χρησιμοποίησε για τις κατασκευές σου, υλικά που ήδη έχεις στο σπίτι. Με αυτό τον τρόπο και τα παιδιά θα δημιουργήσουν οικολογική παιδεία κατανοώντας ότι τίποτα δεν πετιέται και κάθε παλιό αντικείμενο ή υλικό μπορεί να φανεί χρήσιμο με οποιοδήποτε τρόπο .Επίλεξε χριστουγεννιάτικες κορδέλες, χάντρες, κουμπιά, υφάσματα, ξυλάκια κανέλας, κουκουνάρια και άλλα φυσικά υλικά για να ανανεώσεις τα παλιά χριστουγεννιάτικα στολίδια σου και να στολίσεις εντυπωσιακά το χριστουγεννιάτικο δέντρο και το σπίτι σου.

Χριστουγεννιάτικα χειροποίητα στολίδια

Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια

Τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια μπορεί να χαρακτηρίζουν την χριστουγεννιάτικη διακόσμηση αλλά καταναλώνουν πάρα πολύ ρεύμα ημερησίως. Για αυτό, αν από φέτος επιλέξεις οικολογικά Χριστούγεννα θα σου προτείναμε να χρησιμοποιείς λαμπάκια LED που καταναλώνουν εντυπωσιακά λιγότερη ενέργεια και είναι πιο ασφαλή.

Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια LED

Χειροποίητα χριστουγεννιάτικα δώρα

Τα Χριστούγεννα σημαίνουν και ανταλλαγή δώρων. Αντί, λοιπόν να ξεχυθείς στα εμπορικά και να οδηγηθείς όπως κάθε χρόνο στην υπερκατανάλωση επίλεξε τα χειροποίητα δωράκια. Φτιάξε χριστουγεννιάτικα δώρα με αγνά υλικά και με πράγματα που ήδη έχεις στο σπίτι σου. Να είσαι σίγουρος πως όχι μόνο το αποτέλεσμα θα είναι εκπληκτικό αλλά θα έχει και περισσότερη συναισθηματική αξία.

Χειροποίητα χριστουγεννιάτικα δώρα - οικολογικά Χριστούγεννα

Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια με μπαταρίες

Για τα παιχνίδια που θα λάβεις τόσο εσύ όσο και τα παιδιά φρόντισε να μεριμνήσεις για το τι μπαταρίες θα χρησιμοποιήσεις. Οι κλασικές μπαταρίες περιέχουν τοξικά χημικά τα οποία δεν ανακυκλώνονται και εύκολα. Για αυτό θα σου προτείναμε σαν εναλλακτική λύση τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες τις οποίες θα φορτίζεις ανά πάσα στιγμή.

Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια με μπαταρίες

Χριστουγεννιάτικα χαρτιά περιτυλίγματος

Λέμε όχι στα χαρτιά περιτυλίγματος για να προστατεύσουμε τα δάση που κατακερματίζονται κάθε χρόνο για να φτιαχτεί το χαρτί περιτυλίγματος. Διάλεξε υφασμάτινο περιτύλιγμα από παλιά υφάσματα, μαξιλαροθήκες κ. α. Υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί τρόποι για χριστουγεννιάτικο αμπαλάζ δώρων.

Χριστουγεννιάτικα χαρτιά περιτυλίγματος

Χριστουγεννιάτικα κεριά

Όσο και να σου φαίνεται περίεργο, τα χριστουγεννιάτικα κεριά που καίμε κάθε χρόνο είναι πολύ βλαβερά τόσο για το περιβάλλον όσο και για μας τους ίδιους. Αυτό συμβαίνει γιατί τα περισσότερα κεριά είναι φτιαγμένα από λάδι, συγκεκριμένα από φοινικέλαιο. Αντίθετα τα κεριά που είναι φτιαγμένα από σόγια ή κερί μέλισσας είναι περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον γιατί βιοδιασπώνται.

Χριστουγεννιάτικα κεριά

Οικολογικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Πέραν όμως από τις χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις, τα Χριστούγεννα περιέχουν και μια σειρά από χριστουγεννιάτικα τραπέζια. Φέτος λοιπόν κάνε τη διαφορά στα χριστουγεννιάτικα είδη πάρτυ που θα επιλέξεις. Μην χρησιμοποιήσεις χαρτοπετσέτες και χαρτί κουζίνας στο τραπέζι, αλλά κανονικές υφασμάτινες πετσέτες οι οποίες μπορούν να ξανά πλυθούν. Επίσης απέφυγε τα πλαστικά πιάτα, ποτήρια και καλαμάκια, αντικαθιστώντας τα με γυάλινα ή οικολογικά.

Οικολογικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι - οικολογικά Χριστούγεννα

Μοίρασμα του χριστουγεννιάτικου φαγητού

Κάθε οικογενειακό γιορτινό τραπέζι χαρακτηρίζεται από πολλά πιάτα με εύγευστα καλούδια. Καλό θα ήταν λοιπόν, να υπολογίσεις σωστά τις ποσότητες φαγητού για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι χωρίς υπερβολές. Γιατί τα φαγητά που πετάμε αποτελούν οργανικά απορρίμματα που ευθύνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Επίσης αγοράζουμε κρέας με μέτρο. Η υπερκατανάλωση κρέατος δεν είναι καλή για την υγεία μας αλλά ούτε και για το περιβάλλον. Όσον αφορά το φαγητό που περισσεύει, πρόσφερε το σε κάποιον άστεγο ή τάισε τα αδέσποτα της γειτονιάς. Τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα που θα περισσέψουν μπορείς να τα δωρίσεις σε σε φιλανθρωπικούς συλλόγους και να δώσεις λίγη χαρά σε μικρούς ή μεγάλους που το έχουν ανάγκη.

Μοίρασμα του χριστουγεννιάτικου φαγητού

Τα Χριστούγεννα ίσως είναι η στιγμή μας να δείξουμε λίγη συμπόνια στο περιβάλλον μας και να μειώσουμε τη μεγάλη ζημιά που έχουμε προκαλέσει. Ας σκεφτούμε πως αυτός ο πλανήτης είναι το σπίτι μας και οφείλουμε να τον προσέχουμε και να ζούμε αρμονικά μέσα σε αυτόν!

 

ΠΗΓΗ: ELDECO