Για πολλούς από εμάς, η πρωινή μας ρουτίνα φέτος πήγε περίπατο. Οι συνθήκες άλλαξαν τόσο πολύ μέσα στο 2020 που η ζωή μας απορρυθμίστηκε σε πολλά επίπεδα. Όμως, τώρα που μπήκε το νέο έτος μπορούμε να κάνουμε και μια νέα αρχή ως προς τις πρωινές μας συνήθειες. Ο τρόπος που ξεκινάμε τη μέρα μας έχει τεράστια επίδραση στην υγεία και στην παραγωγικότητά μας.

Για να αλλάξουμε όμως, χρειάζεται πρώτα να αντιληφθούμε τις ανθυγιεινές μας πρωινές συνήθειες. Εδώ απαριθμούμε κάποιες από τις συνηθέστερες.

7 ανθυγιεινές πρωινές συνήθειες που επηρεάζουν τη μέρα μας

1. Πατάμε συνεχώς αναβολή στο ξυπνητήρι

«5 λεπτά ακόμα», ακούγεται μια φωνή στο κεφάλι μας. Και ξαφνικά ανοίγουμε τα μάτια και συνειδητοποιούμε ότι έχουμε παρακοιμηθεί και έχουμε αργήσει πολύ. Κι όλα αυτά επειδή χθες ξενυχτήσαμε παρακολουθώντας τηλεοπτικές σειρές.

Ναι, όλοι το έχουμε κάνει αυτό. Όμως, γνωρίζουμε ότι αυτά τα 5 επιπλέον λεπτά το πρωί δεν καταφέρνουν να αντικαταστήσουν τον χαμένο ύπνο. Το λεγόμενο «snooze» μας παρέχει μια ψευδή αίσθηση ξεκούρασης. Επιπλέον, ο εγκέφαλός μας μπερδεύεται ως προς τι να κάνει και τελικά μπορεί να νιώθει υπνηλία καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Το συμπέρασμα είναι ποτέ να μην πατάμε αναβολή. Πάρτε χρόνο να ξυπνήσετε καλά και με την ησυχία σας, αλλά μην ξανακοιμάστε.

2. Το πρώτο πράγμα που πιάνουμε είναι το κινητό τηλέφωνο

Έχει γίνει μια κλισέ συμβουλή πια αλλά αυτό έχει συμβεί μόνο επειδή είναι πολύ σημαντική. Παρά όμως τα επίμονα μηνύματα γύρω από το ζήτημα αυτό, ο κόσμος και πάλι πιάνει απευθείας το κινητό του μόλις ανοίξει τα μάτια. Αυτή η συνήθεια πέρα από ανθυγιεινή είναι και αντιπαραγωγική. Οι περισσότερες πληροφορίες που διακινούνται στο διαδίκτυο θα μας προκαλέσουν άγχος εκείνες τις πρώτες στιγμές.

Διαβάστε τις ειδήσεις αργότερα, δεν θα αλλάξει κάτι. Δώστε λίγα λεπτά στον οργανισμό σας να μπορέσει να συνέλθει στο ρυθμό του.

3. Παραλείπουμε το πρωινό

Με αυτό τον τρόπο λέμε στον οργανισμό μας ότι θα πρέπει να βγάλει τη μέρα με ελάχιστους πόρους. Μακροπρόθεσμα, αυτή η συνήθεια μπορεί να απορρυθμίσει τον μεταβολισμό και να προκαλέσει ορμονική ανισορροπία. Αν δεν έχετε χρόνο να προετοιμάσετε το πρωινό σας, οργανώστε το από την προηγούμενη μέρα ή καταναλώστε κάτι έτοιμο, όπως φρούτα.

4. Δεν στρώνουμε το κρεβάτι

Για κάποιους από εμάς είναι δύσκολο και μόνο που σηκωνόμαστε. Το στρώσιμο έρχεται να προστεθεί στον γολγοθά μας. Άλλωστε, στο ίδιο κρεβάτι θα επιστρέψουμε σε λιγότερες από 24 ώρες. Το στρώσιμο του κρεβατιού αναπαριστά πειθαρχία και ρουτίνα. Άλλωστε, είναι αρκετά σημαντικό μέρος του πρωινού μας αν το γραφείο ή ο κύριος χώρος μας βρίσκεται εκεί ακριβώς.

5. Ξεκινάμε εργασία σε ένα ακατάστατο γραφείο

Η χθεσινή κούπα του καφέ που λεκιάζει την επιφάνεια, τσαλακωμένα χαρτιά παντού, ένα άδειο μπουκάλι νερού χωρίς καπάκι. Αυτή είναι η εικόνα. Κανείς δεν θα το δει και ίσως αυτός να είναι και ο κύριος λόγος που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. Χωρίς όμως να το αντιλαμβάνεστε συνειδητά, επηρεάζει τη δική σας διάθεση, παραγωγικότητα και δημιουργικότητα και αυτό είναι αρκετό. Αφιερώστε 5 λεπτά το προηγούμενο βράδυ για να καθαρίσετε το χώρο, ώστε το πρωί να τον βρείτε καθαρό και τακτοποιημένο.

6. Δεν μας βλέπει καθόλου ο ήλιος

Το πρόβλημα της έλλειψης βιταμίνης D αναμένεται να γίνει εντονότερα εξαιτίας της πανδημίας. Ένας από τους παράγοντες πρόκλησής του είναι η ελάχιστη έως μηδαμινή έκθεσή μας στον ήλιο και η κακή διατροφή. Αν το πρωί που ξυπνήσετε δείτε ότι η μέρα είναι ηλιόλουστη, βγείτε για ένα σύντομο περπάτημα. Μπορείτε να πάτε για τρέξιμο πριν την εργασία ή απλώς να πάτε να πάρετε οι ίδιοι τον καφέ σας και να μην τον παραγγείλετε ως συνήθως. Ο κιρκάδιος ρυθμός μας, η ψυχική υγεία και το ανοσοποιητικό σύστημα σχετίζονται άμεσα με το πόσος ήλιος μας βλέπει.

7. Δεν ενυδατωνόμαστε

Το νερό είναι η κινητήριος δύναμη όλης της φύσης είχε πει ο Leonardo da Vinci, οπότε είναι βέβαιο ότι αυτό περιλαμβάνει και εμάς. Όταν κοιμάστε, ο οργανισμός αποτοξινώνεται, αναζωογονείται και να αναπλάθεται. Αυτό απαιτεί αρκετή ενέργεια και το λιγότερο που μπορείτε να παρέχετε στο σώμα σας είναι ενυδάτωση.

Η παράλειψη του νερού το πρωί που ξυπνάτε είναι από τις πιο ανθυγιεινές συνήθειες, ειδικά αν το πρώτο πράγμα που πίνετε είναι καφές. Αν δεν το θυμάστε, χρησιμοποιήστε εφαρμογές και τοποθετήστε γυάλινα μπουκάλια σε πολλά σημεία του σπιτιού ώστε να σας το υπενθυμίζετε.