Οι μάσκες προσώπου και τα χειρουργικά γάντια, που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως για την προστασία των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εξελίσσονται σε θανατηφόρα απειλή για την άγρια ​​πανίδα και τα θαλάσσια ζώα του πλανήτη.

PETER NICHOLLS / REUTERS

Διάφορες χώρες έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς, επιτρέποντας στους ανθρώπους να επιστρέψουν στις παραλίες και άλλους δημόσιους χώρους.

LUIS ACOSTA VIA GETTY IMAGES

 

Με τη νέα κανονικότητα, ωστόσο, οι άνθρωποι φοράνε μάσκα προσώπου και, σε ορισμένες περιπτώσεις, γάντια. Οι μάσκες αυτές και τα γάντια μιας χρήσης απορρίπτονται ελαφρά την καρδία και πολλές φορές καταλήγουν στον ωκεανό.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική ομάδα OceansAsia 1,56 δισεκατομμύρια μάσκες κατέληξαν στους ωκεανούς το 2020, από τα περίπου 52 δισεκατομμύρια που παράχθηκαν παγκοσμίως.

VCG VIA GETTY IMAGES

Τα απόβλητα του κορονοϊού αντιστοιχούν σε 6.200 επιπλέον τόνους θαλάσσιας ρύπανσης.

BARCROFT MEDIA VIA GETTY IMAGES

«Τα γάντια πιθανότατα μπερδεύουν ζώα όπως οι θαλάσσιες χελώνες, που νομίζουν ότι είναι τροφή», δήλωσε ο επιστήμονας Τζορζτ Λέοναρντ στην South China Morning Post.

«Οι περισσότερες μάσκες έχουν λάστιχα για να εφαρμόζουν στα αυτιά και πιστεύουμε ότι είναι πιθανό αυτά να αποτελούν κίνδυνο εμπλοκής για ψάρια, θαλάσσιες χελώνες και θαλασσοπούλια», είπε.

BARCROFT MEDIA VIA GETTY IMAGES

Στη Μαλαισία, μακάκοι έχουν καταγραφεί να παίζουν και να μασούν μάσκες μίας χρήσης. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, διασώστες βρήκαν ένα πουλί μπλεγμένο στα λάστιχα μιας μάσκας και ένας οικολόγος στη Βραζιλία βρήκε μια μάσκα μέσα στο στομάχι ενός νεκρού πιγκουίνου.

LEON NEAL VIA GETTY IMAGES

Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί συνιστούν να κόβουμε στα δύο τις μάσκες πριν τις πετάξουμε και να κομματιάζουμε τα λάστιχα, ώστε να μην γίνονται «παγίδα» για τα ζώα.

BARCROFT MEDIA VIA GETTY IMAGES

«Εδώ και ένα μήνα αρχίζουμε να βλέπουμε αυτές τις μάσκες στο περιβάλλον μας. Είναι ένας νέος τύπος ρύπανσης. Οι άνθρωποι φορούν μάσκες στο δρόμο και όταν τις αφαιρούν, τις ρίχνουν στο έδαφος και το 80% των σκουπιδιών στη θάλασσα προέρχεται από τη στεριά», εξήγησε ο Λορέν Λομπάρντ, ιδρυτής της οργάνωσης «Επιχείρηση Καθαρή Θάλασσα» στο TRT World.

(με πληροφορίες από AFP, TRT World, South China Morning Post)