Αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα διαμάντια της Αττικής που σε μαγεύει όλες τις εποχές του χρόνου. Αν δεν έχεις βρεθεί στη λίμνη Μπελέτσικαλοκαίρι, δεν έχεις απολαύσει τη δροσιά από τα δέντρα, ενώ το χειμώνα το σκηνικό μετατρέπεται σε αλπικό τοπίο. Κάτι τέτοιο συνέβη και φέτος με τις χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα. Η πανέμορφη λίμνη Μπελέτσι ντύθηκε στα λευκά και έγινε παραμυθένια.

Εικόνες μαγικές, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο, ειδικά όταν έχει την ευκαιρία να τις απολαύσει από κοντά. Μέρες σαν αυτές είναι οι κατάλληλες.

Ιπποκράτειος Πολιτεία: Το λευκό όνειρο της λίμνης Μπελέτσι από ψηλά

Στον οικισμό της Ιπποκράτειου Πολιτείας, λοιπόν, βρίσκεται η λίμνη Μπελέτσι. Μια λίμνη σε υψόμετρο 600 μέτρων που αποτελεί αγαπημένο προορισμό των κατοίκων της Αττικής και όχι άδικα. Είναι στις ανατολικές πλαγιές της Πάρνηθας και συγκεκριμένα στην περιοχή Αγία Τριάδα της κοινότητας Αφιδνών, βορειοδυτικά της ομώνυμης κορυφής Μπελέτσι. Όταν φτάσεις εκεί, το σίγουρο είναι ότι το τοπίο και η ομορφιά του σημείου θα σε αφήσουν με το στόμα ανοιχτό.

Η λίμνη Μπελέτσι δεν είναι πάρα πολύ μεγάλη αλλά το μέγεθός της δεν είναι ίσο της ομορφιάς της μιας και αυτή δεν μετριέται. Συγκεκριμένα, η λίμνη έχει μέγιστη διάμετρο 130 μέτρα περίπου και μέγιστο βάθος 9 μέτρα. Συνολικά το εμβαδόν αγγίζει τα 7.000 τετραγωνικά μέτρα. Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν, ακόμη κι αν την έχουν επισκεφθεί, είναι ότι ουσιαστικά η λίμνη δημιουργήθηκε… κατά λάθος. Πράγματι δημιουργήθηκε την δεκαετία του ’70 από… κατασκευαστικό λάθος. Συνέβη καθώς φτιάχνονταν οι υποδομές της περιοχής και οι κοίτες ενός χειμάρρου έκλεισαν με αναχώματα. Τότε ακριβώς τα νερά άρχισαν να συσσωρεύονται στην περιοχή και έτσι δημιουργήθηκε η λίμνη.

Στην Πάρνηθα υπάρχουν επίσης πολλά ανοιχτά σημεία για παιχνίδι και τρέξιμο με τα παιδιά. Θα κάνεις στάση σε όμορφα παγκάκια και βρύσες για να ξεδιψάσεις και γενικώς θα περάσεις τη μέρα σου μέσα στη φύση και ταυτόχρονα τόσο κοντά στην Αθήνα. Μια μονοήμερη όνειρο που σου συνιστούμε να κάνεις όλες τις εποχές του χρόνου ανάλογα με τις συνθήκες. Όχι μόνο δε θα το μετανιώσεις αλλά η Πάρνηθα θα γίνει και το στέκι σου…

Μπορείς να ακούσεις να την αποκαλούν και λίμνη Κιθάρα γιατί μοιάζει το σχήμα της με το γνωστό μουστικό όργανό ειδικά όταν την κοιτάς από ψηλά. Η λίμνη Μπελέτσι αποτελεί τον προορισμό που επιλέγουν οι Αθηναίοι χειμώνα – καλοκαίρι γιατί βρίσκεται αφενός πολύ κοντά στην πρωτεύουσα, αφετέρου σε κάνει να νιώθεις ότι έχεις φύγει πολύ μακριά από την καθημερινότητα.

Για να απολαύσεις το λευκό όνειρο της λίμνης Μπελέτσι από ψηλά, μπορείς να δεις το παρακάτω βίντεο από το κανάλι n.p. production του Youtube. Θα νιώσεις σαν να έχεις πάει βόλτα και εσύ εκεί νοητά…

Βόλτα στην Πάρνηθα

Η Πάρνηθα είναι το κοντινό και αγαπημένο βουνό της Αττικής μαζί με την Πεντέλη. Είναι ο ορεινός προορισμός που μπορείς να κάνεις και μονοήμερη εκδρομή όλες τις εποχές του χρόνου. Το καλοκαίρι για να απολαύσεις τη δροσιά του, την άνοιξη για να κάνεις πικ νικ και το χειμώνα για να παίξεις… χιονοπόλεμο. Σίγουρα, βέβαια η τελευταία εποχή είναι η αγαπημένη των τολμηρών που τους αρέσει να περπατούν στα χιονισμένα μονοπάτια πάντα με τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Εκτός από τη λίμνη Μπελέτσι, αγαπημένο σημείο είναι το καταφύγιο Μπάφι αλλά και το περίφημο μονοπάτι της Χούνης. Οι μυημένοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν περισσότερα από 74 μονοπάτια και ο καθένας μπορεί να επιλέξει αυτό που θέλει ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας στον οποίο μπορεί να ανταποκριθεί.

Tip 1: Μην ξεχάσεις να ντυθείς πολύ καλά το χειμώνα καθώς σίγουρα θα βρεις χαμηλές θερμοκρασίες.

Tip 2: Αν ο καιρός είναι καλός, πάρε μαζί σου και ποδήλατο για να κάνεις ακόμη πιο συναρπαστική τη βόλτα σου.