Σε απόσταση 51 χλμ. βόρεια των Ιωαννίνων ανακαλύπτει κανείς το στολίδι της Τύμφης. Το Τσεπέλοβο, σε υψόμετρο που ξεπερνά τα 1.000 μέτρα, είναι τόσο εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον ολόγυρά του, που μοιάζει ως φυσική προέκταση του βράχου, πάνω στον οποίο εντοπίζεται.
Χτισμένο στην κορυφή Καζάρμα, πρόκειται για το μεγαλύτερο Ζαγοροχώρι, το οποίο συναντάται στο κεντρικό Ζαγόρι.

Διαθέτει μια πλούσια και μακρά ιστορία, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ελληνική Επανάσταση, καθώς από εδώ ο ποιητή Ιωάννης Βηλαράς και ο δάσκαλος γου Γένους Αθανάσιος Ψαλίδας, καθοδήγησαν το 1820 την πρώτη φάση του Αγώνα.

Στο χωριό, που κατά τον 18ο αιώνα γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση λόγω της ξυλείας, από το 1700 λειτουργούσε ένα από τα πρώτα σχολεία με τον ίδιο τον Ψαλίδα ως δάσκαλο.

Η πέτρα και εδώ, όπως και σε όλα τα χωριά της Ηπείρου, έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Πετρόχτιστα αρχοντικά με περίτεχνες αυλόπορτες, λιθόστρωτα σοκάκια, η πλατεία με τον ψηλό γεροπλάτανο και όμορφες γέφυρες, συνθέτουν τη σημερινή εικόνα του παραδοσιακού οικισμού.

Σημείο αναφοράς για το Τσεπέλοβο η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην κεντρική πλατεία, που χρονολογείται από το 1753, με το εξάγωνο καμπαναριό και τις ανεκτίμητης αξίας αγιογραφίες. Λίγο πιο πάνω συναντά κανείς και τα ερείπια του σπιτιού της σπουδαίας ηθοποιού Μαρίκας Κοτοπούλη.

Λίγο έξω από το χωριό, και πριν το Καπέσοβο, συναντάται η Μονή του Αη- Γιάννη Ροκοβού, που δημιουργήθηκε το 1028 μετά από προτροπή της αυτοκράτειρας Πουλχερίας.