Ο μυθικός Όλυμπος αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της χώρας μας, που συνδυάζει ιδανικά βουνό και θάλασσα, προσφέροντας στους επισκέπτες του μοναδικές εμπειρίες, τόσο στους γραφικούς και παραδοσιακούς οικισμούς στις καταπράσινες πλαγιές του, όσο και στις διάσημες παραλίες του στους πρόποδές του κατά την διάρκεια των πιο ζεστών μηνών του χρόνου.

Ένας προορισμός, ωστόσο, που μπορεί να χαρακτηριστεί παντός καιρού στον Όλυμπο και τα τελευταία χρόνια κερδίζει ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον του κοινού είναι η Άνω Σκοτίνα. Παρόλο που πρόκειται για έναν εγκαταλελειμμένο προορισμό, δεν είναι λίγοι εκείνοι που την επιλέγουν για μια γνωριμία με τη φύση του μυθικού βουνού και μια βόλτα στα πετρόχτιστα καλντερίμια του.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ιστορία της, καθώς η Άνω Σκοτίνα είναι γνωστή και ως το χωριό που «μετακόμισε» τέσσερις φορές μέχρι να καταλήξει στη συγκεκριμένη τοποθεσία. Το πρώτο χωριό εντοπιζόταν σε περιοχή της Καλαμπάκας, το δεύτερο στο σημερινό δάσος της Σκοτίνας, την περίφημη Βερδικούσα, το τρίτο στην περιοχή που ονομάζεται Παλαιά Σκοτίνα για να καταλήξει τελικά στο σημείο όπου εντοπίζεται σήμερα.

Χτισμένο στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Ολύμπου σε υψόμετρο περίπου 800 μέτρων το χωριό αποτελεί πόλο έλξης για το πλούσιο φυσικό περιβάλλον ολόγυρά του, το οποίο του προσφέρει διαφορετικές όψεις αναλόγως την εποχή.

Στα σημεία αναφοράς του χωριού η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, που χρονολογείται από το 1832. Στην κεντρική πλατεία, επίσης, δεσπόζει και ο αιωνόβιος πλάτανος με την τεράστια κουφάλα. Αυτό που σίγουρα εντυπωσιάζει τον επισκέπτη είναι η άπλετη θέα στο Αιγαίο και το Θερμαϊκό, ορατή από διάφορα σημεία του χωριού.