Η «Ulm Nest» (Φωλιά της Ulm) είναι μια απόπειρα συμπλήρωσης του προγράμματος προστασίας της πόλης από το κρύο του χειμώνα. Η πόλη Ulm βρίσκεται στο Γερμανικό κρατίδιο Βάδη- Βυρτεμβέργη. Πρόκειται για ένα καταφύγιο στη μορφή κάψουλας ύπνου, η οποία στόχο έχει να προστατεύσει τους αστέγους από τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, τον άνεμο και την υγρασία που αυξάνεται τα βράδια. Συγκεκριμένα, προορίζεται για εκείνους που, για διάφορους λόγους, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα υπάρχοντα μέτρα όπως τις δομές φιλοξενίας και τα κέντρα διανυκτέρευσης.

Οι σχεδιαστές και οι τοπικοί φορείς τονίζουν ότι οι κάψουλες δεν αποτελούν εναλλακτική των κέντρων διανυκτέρευσης, αλλά την τελευταία επείγουσα λύση για την αποφυγή απειλητικών για τη ζωή συνθηκών. Η πόλη Ulm δρα με καινοτομία και αποτελεί πρότυπο για όλες τις πόλεις του κόσμου: εδώ και καιρό χρησιμοποιεί ένα δίκτυο που ονομάζεται LoraWan για την φηφιοποίηση των διαδικασιών και προσπαθεί να βρει απαντήσεις στις προκλήσεις που εμφανίζονται αναφορικά με τη σύγχρονη αστική συνύπαρξη.

Γερμανία: Η πόλη Ulm τοποθέτησε θερμαινόμενες κάψουλες στους δρόμους για τους αστέγους

Φωτογραφία: Facebook/UlmerNest

Αν το Ulm Nest αποδειχθεί αποτελεσματικό μέσο προστασίας από τις χειμερινές συνθήκες, ειδικά για όσους απορρίπτουν τα υπάρχοντα μέτρα για διάφορους λόγους, η λύση μπορεί να παρουσιαστεί και να χρησιμοποιηθεί εθνικά, αλλά και διεθνώς. Πριν οι κάψουλες τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία της πόλης, ελέγχθηκαν από τρεις ομάδες πολιτών: από περαστικούς, από άστεγους και από εργαζόμενους που εργάζονται σε δομές παροχής βοήθειας σε άστεγους. Οι πρώτες εντυπώσεις και απόψεις και των τριών ομάδων καταγράφηκαν και ήταν συνολικά θετικές.

Η κατασκευή τους έγινε με έναν συνδυασμό σταθερού ξύλου για τη βάση και φύλλων ατσαλιού για συγκεκριμένα σημεία επαφής και προστασίας. Μετά την συναρμολόγηση των υλικών, το ξύλο σφραγίζεται εξωτερικά με ένα ειδικό υλικό και έτσι αντέχει τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Το ξύλο ως ένα ανανεώσιμο υλικό, το οποίο είναι και σχετικά οικονομικό στην παραγωγή του, έχει καλές θερμομονωτικές ιδιότητες και είναι αρκετά ανθεκτικό, οπότε και θεωρήθηκε από τους κατασκευαστές ως η καλύτερη επιλογή σε αυτή την περίπτωση.

Φωτογραφία: Facebook/UlmerNest

Στη συνέχεια, στις κάψουλες προστέθηκαν αισθητήρες για GPS, θερμοκρασία και υγρασία, καπνό και διοξείδιο του άνθρακα, ανίχνευση κίνησης στο εσωτερικό, ηλεκτρονική επαλήθευση ώστε να κλειδώνει από μέσα, γενικό φωτισμό, buzzer συναγερμού και σύστημα ανανέωσης του θερμού αέρα.