Το συντριπτικό ποσοστό των ανθρώπων έχουν συνδέσει την κλιματική αλλαγή με το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου και την αύξηση της θερμοκρασίας. Νέες έρευνες όχι απλώς ανατρέπουν το παραπάνω σενάριο, αλλά οδηγούν τις πιθανές εξελίξεις στο άλλο άκρο. Το λιώσιμο των πάγων όχι απλώς δεν θα μετατρέψει σε πύρινη κόλαση τον πλανήτη μας, αλλά, σύμφωνα με όσα διαπίστωσαν οι επιστήμονες, θα πυροδοτήσει μία νέα εποχή των Παγετώνων, αλλάζοντας άρδην τον κόσμο και θέτοντας την ανθρωπότητα σε κίνδυνο επιβίωσης.

Η έρευνα της επιστημονικής ομάδας ανέλυσε στοιχεία από κλιματικά μοντέλα, τα οποία δημιουργήθηκαν για την καλύτερη κατανόηση της εποχής των Παγετώνων και τη διαδικασία που ακολουθεί ο πλανήτης για να φτάσει εκεί. Τα πετρώματα που συγκεντρώθηκαν και προέρχονταν από την Ανταρκτική, οδήγησαν σε ένα αναπάντεχο συμπέρασμα. Ότι το λιώσιμο των πάγων δεν προκαλεί φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Παγετό.

Τα παγόβουνα στην Ανταρκτική σταδιακά λιώνουν ολοένα και πιο γρήγορα, περιορίζοντας τον όγκο τους με δραματικό ρυθμό τα τελευταία χρόνια. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ εντόπισαν μικροσκοπικά θραύσματα βράχου της Ανταρκτικής που πέφτουν στον ανοιχτό ωκεανό ως μέρος μιας μελέτης που έχει σχεδιαστεί για να κατανοήσουμε το πώς ξεκινούν οι εποχές των παγετώνων.

Οι κύκλοι της εποχής του πάγου τα τελευταία 1,6 εκατομμύρια χρόνια έχουν επιταχυνθεί από περιοδικές αλλαγές στην τροχιά του Ήλιου της Γης, αλλάζοντας το πόσο ηλιακή ακτινοβολία φτάνει στην επιφάνεια.

Ωστόσο, πριν από αυτήν τη μελέτη λίγα ήταν γνωστά για το πώς οι αλλαγές στην ηλιακή ενέργεια από μικρές αλλαγές στην τροχιά, θα μπορούσαν να αλλάξουν δραματικά το κλίμα της Γης. Διαπίστωσαν ότι τα λιωμένα παγόβουνα μετακινούν σταδιακά το γλυκό νερό από το Νότο στον Ατλαντικό Ωκεανό, προκαλώντας μια αλλαγή στην κυκλοφορία των ωκεανών και βυθίζοντας τον πλανήτη σε μια κρύα περίοδο, δηλαδή στην πυροδότηση μια παγετωνικής εποχής.

iceberg_in1

Η ανθρώπινη συμβολή και η μόλυνση του περιβάλλοντος

Ο αντίκτυπος των εκπομπών CO2 που δημιουργούνται από τον άνθρωπο θα μπορούσε να κάνει τον Νότιο Ωκεανό πολύ ζεστό, επηρεάζοντας τα παγόβουνα της Ανταρκτικής. Αυτό σημαίνει ότι επιταχύνεται η διαδικασία αυτού του κύκλου των 1,6 εκατομμυρίων ετών, ξεκινώντας από την τήξη των παγόβουνων, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης.

Στη μελέτη αποδεικνύεται ότι όταν η τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο γίνεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο, τα παγόβουνα της Ανταρκτικής αρχίζουν να λιώνουν όλο και πιο μακριά από την Ανταρκτική. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά τεράστιων όγκων γλυκού νερού από τον Νότιο Ωκεανό, στον Ατλαντικό Ωκεανό. Καθώς ο Νότιος Ωκεανός γίνεται πιο αλατισμένος και ο Βόρειος Ατλαντικός γίνεται πιο φρέσκος, τα μοτίβα κυκλοφορίας μεγάλων ωκεανών αρχίζουν να αλλάζουν δραματικά, τραβώντας το CO2 από την ατμόσφαιρα και μειώνοντας το λεγόμενο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η διαδικασία ωθεί τη Γη σε συνθήκες παγετώνα.

Τα θραύσματα βράχου που μελετήθηκαν, προήλθαν από ιζήματα που ανακτήθηκαν από το Διεθνές Πρόγραμμα Ανακάλυψης Ωκεανού (IODP) που μελετά σε βάθος 1,6 εκατ. χρόνων ιστορίας. Η μελέτη διαπίστωσε ότι αυτές οι εναποθέσεις, γνωστές ως συντρίμμια με πάγο, φαίνεται να οδηγούν με συνέπεια σε αλλαγές στην κυκλοφορία των βαθέων ωκεανών, ανακατασκευασμένες από τη χημεία μικροσκοπικών απολιθωμάτων βαθέων υδάτων που ονομάζονται foraminifera.

 

Η ομάδα χρησιμοποίησε επίσης νέες προσομοιώσεις κλιματικών μοντέλων για να τσεκάρει το σενάριο, διαπιστώνοντας ότι τεράστιες ποσότητες γλυκού νερού θα μπορούσαν να μετακινηθούν από τα παγόβουνα στη θάλασσα.

Ο επικεφαλής της μελέτης Aidan Starr, δήλωσε ότι εξεπλάγην από το γεγονός ότι η σχέση μεταξύ τήξης παγόβουνου και κυκλοφορίας των ωκεανών εμφανίστηκε κατά την έναρξη κάθε εποχής πάγου τα τελευταία 1,6 εκατομμύρια χρόνια. «Ένας τέτοιος ηγετικός ρόλος για τον Νότιο Ωκεανό και την Ανταρκτική στο παγκόσμιο κλίμα έχει υποτεθεί, αλλά να το βλέπουμε τόσο ξεκάθαρα σε γεωλογικά στοιχεία ήταν πολύ συναρπαστικό», είπε.

iceberg_in2

Το CO2 αλλάζει τα δεδομένα στη διαδικασία

Κατά τα τελευταία τρία εκατομμύρια χρόνια, η Γη έχει βυθιστεί τακτικά σε συνθήκες εποχής πάγου, αλλά προς το παρόν βρίσκεται σε μια περίοδο όπου οι θερμοκρασίες είναι θερμότερες.

Ωστόσο, η «μεταφορά» στην εποχή των παγετώνων ενδέχεται να μην συμβεί ξανά με τον ίδιο τρόπο, λόγω του αντίκτυπου των εκπομπών CO2 που δημιουργούνται από τον άνθρωπο.

Ο καθηγητής Grant Bigg, από το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, ο οποίος συνέβαλε στις προσομοιώσεις του παγόβουνου, δήλωσε ότι πρόκειται για μοντελοποίηση επίγειων μοντέλων στα κλιματικά μοντέλα.

Με άλλα λόγια, το λιώσιμο των πάγων και το «σπάσιμο» τεραστίων παγόβουνων που πλέουν στη θάλασσα, δημιουργούν τις συνθήκες εκείνες που πυροδοτούν την εποχή των Παγετώνων στη Γη, την ίδια στιγμή που η ανθρώπινη δραστηριότητα και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενισχύουν την όλη διαδικασία. Ίσως, λοιπόν, έφτασε η στιγμή να κοιτάξουμε το μέλλον και να προετοιμαστούμε κατάλληλα, ώστε η ανθρωπότητα να έχει μέλλον σε αυτόν τον πλανήτη και να μη βρεθεί ξανφικά, αντιμέτωπη με το σενάριο του αφανισμού.

iceberg_in3

ΠΗΓΗ: Protothema.gr

PHOTOS : Iurie Belegurschi