Πολλά είδη έχουν υπερδυνάμεις που δεν είμαστε σε θέση καν να φανταστούμε. Τα άκρα ορισμένων ζώων μπορούν να αναπαραχθούν μετά από ένα ατύχημα, ενώ άλλα μπορούν να πέσουν σε χειμερία νάρκη δίχως να ατροφήσουν οι μύες τους.

Οι ικανότητες τους θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ, των καρδιοπαθήσεων και της οστεοπόρωσης. Οι δυνάμεις αυτές όμως παραμένουν ένα μυστήριο, το οποίο η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί ακόμα να εξιχνιάσει.

Δεν χρειάζεται να ταξιδέψουμε μακριά για να βρούμε «υπερδύναμα» ζώα. Ζουν δίπλα μας.

Τα κέρατα των κόκκινων ελαφιών αναπαράγονται κάθε χρόνο, μεγαλώνοντας κατά ενάμισι εκατοστό την ημέρα. Πρόκειται για εντυπωσιακό ρυθμό ανάπλασης, δεδομένου ότι τα κέρατα είναι κατ’ ουσίαν κόκκαλα.

Οι μαύρες αρκούδες έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τον μεταβολισμό τους ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του σώματός τους.
Οι μαύρες αρκούδες έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τον μεταβολισμό τους ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του σώματός τους. © Shutterstock

Οι επιστήμονες εξετάζουν δύο ζητήματα.

Πρώτον, πώς ενεργοποιείται και ελέγχεται η διαδικασία της ανάπλασης. Η απάντηση ίσως δώσει λύση στην ανάπλαση των ανθρώπινων οστών.

Δεύτερον, θέλουν να εξακριβώσουν με ποιο τρόπο αναπληρώνεται το ασβέστιο στα κόκαλα τους. Για την αναπαραγωγή των κεράτων, τα ελάφια αναγκάζονται να αντλήσουν ασβέστιο από τα πλευρά τους, καθώς τα επίπεδα ασβεστίου με τα οποία τροφοδοτούνται δεν επαρκούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται τρύπες στα πλευρά τους, τις οποίες επουλώνουν μόνα τους. Η λειτουργία αυτού του περίπλοκου μηχανισμού ίσως βοηθήσει στην εύρεση θεραπείας για την οστεοπόρωση.

Στην Αλάσκα, οι επιστήμονες μελετούν ένα άλλο ζώο. Οι μαύρες αρκούδες έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τον μεταβολισμό τους ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του σώματός τους. Ενώ τα υπόλοιπα θηλαστικά «ρίχνουν» τη θερμοκρασία του σώματός τους κατά τη διάρκεια της χειμέριας νάρκης σχεδόν στους μηδέν βαθμούς, οι μαύρες αρκούδες διατηρούν τη θερμοκρασίας στους 35 βαθμούς Κελσίου.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι στο μέλλον είναι πιθανό να «μεταφέρουν» αυτή την ικανότητα στους ανθρώπους. Αν ο άνθρωπος είχε τη δυνατότητα να πέσει σε χειμέρια νάρκη όπως οι μαύρες αρκούδες, οι γιατροί θα είχαν περισσότερο χρόνο να αντιμετωπίσουν επείγουσες καταστάσεις, ενώ οι αστροναύτες θα μπορούσαν να προμηθεύονται μικρότερη ποσότητα φαγητού στα ταξίδια τους.

Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται σαν σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας, αλλά έρευνες έχουν αποδώσει. Στις εγχειρήσεις καρδιάς, δραστικές ουσίες όπως η τιροφιμπάνη, η οποία προέρχεται από το δηλητήριο φιδιών, χρησιμοποιούνται τακτικά. Με αυτόν τον τρόπο οι χειρούργοι μπορούν να αντιμετωπίσουν δύσκολες περιπτώσεις θρόμβων, αποτρέποντας τις καρδιακές προσβολές.

Ο σκηνοθέτης Χάικο ντι Χρόουτ στο ντοκιμαντέρ που παρουσιάζουμε, επισκέπτεται οκτώ επιστημονικά κέντρα στην Ευρώπη και στην Αμερική, μιλώντας με τους ειδικούς που μελετούν τα ζώα για να σώσουν εμάς.

ΠΗΓΗ: Travelestate