Οι νέοι κύκλοι σεμιναρίων Αστρονομίας για παιδιά έχουν τίτλο «Εξερευνώντας το Διάστημα» και ξεκινούν τον Φεβρουάριο αλλά και τον Μάρτιο του 2021. Απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 7-11 ετών και θα πραγματοποιηθούν από τους αστρονόμους του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Τα παιδιά γίνονται για άλλη μια φορά «εξερευνητές» του διαστήματος χάρη στις πρωτοβουλίες του Εθνικού Αστεροσκοπείου και κάποια από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν από τους ειδικούς είναι:
Πώς δημιουργείται το σέλας; Υπάρχει νερό στη Σελήνη; Ο Δίας έχει μαγνητικό πεδίο; Πως θα βλέπαμε ένα ηλιοβασίλεμα στον Άρη; Μέχρι που έχει φτάσει η πιο απομακρυσμένη διαστημική αποστολή; Τί είναι ένα αστρικό σμήνος ή ένας γαλαξίας; Πως δημιουργήθηκαν οι γαλαξίες που παρατηρούμε από τα τηλεσκόπιά μας και πως είναι κατανεμημένοι στο Σύμπαν;
Πρόκειται για ερωτήματα που έχουν συχνότερα τα παιδιά σε σχέση με το διάστημα και γι’ αυτό θα απαντηθούν με τον κατάλληλο πιο κατανοητό τρόπο. Το πρόγραμμα έχει δομηθεί σε δύο κύκλους σεμιναρίων. Ο κάθε κύκλος περιλαμβάνει 4 διαδικτυακές συναντήσεις, στις οποίες στο τέλος θα γίνεται και διαδικτυακή παρατήρηση μέσω τηλεσκοπίου.
Οι παρατηρήσεις θα γίνουν και πάλι δια ζώσης για τα παιδιά, όταν θα το επιτρέψουν οι συνθήκες. Τότε θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον ουρανό μέσα από τον φακό του ιστορικού τηλεσκοπίου Δωρίδη, στον λόφο της Πνύκας. Παρακάτω, παρουσιάζεται το πρόγραμμα των σεμιναρίων:
Εξερευνώντας το Διάστημα – Α΄ Κύκλος
Σάββατο 20/02, 27/02, 06/03 ώρα 11:00 και Δευτέρα ο8/03, ώρα 19:00
Οι θεματικές που θα καλυφθούν στον Α’ κύκλο αφορούν
– Σχέσεις Ηλίου – Γης και Διαστημικός Καιρός
– Ηλιακό Σύστημα και Διαστημικές Αποστολές
– Αστέρια και Γαλαξίες
– Παρατήρηση από το τηλεσκόπιο
Εξερευνώντας το Διάστημα – Β΄ Κύκλος
Σάββατο 13/03, 20/03, 27/03, ώρα 11:00 και Δευτέρα 29/03, ώρα 20:00
Οι θεματικές που θα καλυφθούν στον Β’ κύκλο αφορούν
– Οι Αστερισμοί του Ουρανού και η Μυθολογία τους
– Εξωγαλαξιακή Αστρονομία και Σύμπαν
– Εξερεύνηση του Διαστήματος – Αποστολές του Μέλλοντος
– Παρατήρηση από το τηλεσκόπιο
Στον Β’ κύκλο του προγράμματος ενδείκνυται να συμμετέχουν μαθητές που έχουν ήδη παρακολουθήσει τον Α’ κύκλο.