Αποτοξίνωση, στην πραγματικότητα σημαίνει τον εσωτερικό καθαρισμό του οργανισμού, δηλαδή την αποβολή των χημικών, των τοξινών και άλλων ουσιών που είναι ξένα με τον οργανισμό ή την αναγνώριση και αποσύνθεση των απορριμμάτων του ίδιου του οργανισμού και την συνακόλουθη αποβολή τους μέσω των ούρων των κοπράνων και του ιδρώτα. Ιδιαίτερα σε ένα βιομηχανοποιημένο περιβάλλον, η αποτοξίνωση του οργανισμού είναι σημαντική για καλή υγεία.

Η αποτοξίνωση μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα, μεταξύ πολλών άλλων, στη συχνότητα κενώσεων, στον ύπνο, στο δέρμα, στις αρθρώσεις, στην πέψη, στην ψυχική διάθεση, στον έλεγχο του βάρους του σώματος, στα επίπεδα ενέργειας και στην φυσική αντοχή. Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται να είναι κανείς ασθενής για να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς αποτοξίνωσής του οργανισμού του. Τόσο οι υγιείς όσο και οι ασθενείς μπορούν να ευεργετηθούν από την αποτοξίνωση με διάφορες μεθόδους.

Ένα υγιές σώμα αυτό-καθαρίζεται

Ένας οργανισμός που λειτουργεί σωστά θα αποβάλλει όλες τις τοξίνες και τα χημικά με τα οποία επιβαρύνεται καθημερινά από μόνος του. Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να διακρίνει μεταξύ των ουσιών αυτές που ανήκουν ή δεν ανήκουν στον οργανισμό. Οι ουσίες που αναγνωρίζονται σαν ξένα χημικά (xenobiotics) απομακρύνονται από την πλησιέστερη έξοδο. Για παράδειγμα, αν καταπιούμε ένα κέρμα, τελικά αυτό θα εμφανιστεί στη λεκάνη της τουαλέτας. Εάν έχουμε πυρετό, ο ιδρώτας θα εξυπηρετήσει ως μέσο αποβολής των απεκκρινόμενων τοξινών, όπως ακριβώς η διάρροια είναι μια φυσική αντίδραση που στοχεύει στην αποβολή των βλαπτικών βακτηρίων από τα έντερά μας. Με παρόμοιο τρόπο, ένα ανοσοποιητικό σύστημα που λειτουργεί σωστά είναι σε θέση να απενεργοποιήσει και να αποβάλει (καρκινικά) κύτταρα που έχουν μεταλλαχθεί ανώμαλα. Η λειτουργία αυτού του φυσιολογικού συστήματος αποτοξίνωσης εξαρτάται από:

 • τη γενετική μας ή την κληρονομημένη ικανότητα
 • την έκταση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από τα χημικά που μας κατακλύζουν
 • το βαθμό στον οποίο κάθε οργανισμός προστατεύεται ενάντια στην έκθεση σε αυτά τα χημικά.

Έκθεση στις τοξίνες

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι το σώμα τους φιλοξενεί όλα τα είδη των ξενοβιοτικών τοξινών. Αυτές μπορεί να προέρχονται από άπεπτα υπολείμματα τροφής, καθώς επίσης χημικά (φυτοφάρμακα, ραδιενεργές ουσίες, δηλητηριώδη μέταλλα κλπ) ή τοξίνες που εισχωρούν ή παράγονται στο ίδιο το σώμα σαν προϊόντα του μεταβολισμού. Κατ’ εκτίμηση, αυτές οι τοξίνες μπορούν να ανέλθουν σε αρκετά κιλά κάθε χρόνο! Οι εξωγενείς τοξίνες μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό μέσω της τροφής (π.χ. φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα, ορμόνες, φάρμακα), μέσω της αναπνοής (π.χ. καπνός τσιγάρων, καυσαέρια, χρώματα), μέσω επαφής του δέρματος (π.χ. ρούχα, καλλυντικά) η μέσω της ακτινοβολίας (π.χ. ηλιακό φως, ακτίνες Χ, ακτινοθεραπεία). Παράγοντες όπως το στρες και η έλλειψη ύπνου μπορούν επίσης να ενεργοποιήσουν την παραγωγή βλαπτικών ουσιών, που αποκαλούμε ελεύθερες ρίζες. Συνήθως η παρουσία των τοξινών στον οργανισμό προκαλείται από έναν συνδυασμό πολλών βλαπτικών παραγόντων. Αν μπορούσε να υπολογιστεί η ποσότητα μιας τοξίνης, μπορεί να μην υπήρχε ένα υπερβολικό ποσό από αυτήν μέσα στον οργανισμό. Αλλά όταν αναλογιστούμε την συνολική ποσότητα των βλαπτικών παραγόντων που ο οργανισμός μας καλείται να διαχειριστεί, τότε δυστυχώς φτάνουμε σε μια σημαντική ποσότητα.

Για αυτό τα όργανα του σώματός μας που εργάζονται για να τους αποβάλουν, όπως το ήπαρ και τα νεφρά, πρέπει να δουλεύουν πολύ σκληρά. Όταν η ποσότητά τους είναι μεγαλύτερη από αυτήν που το σώμα μπορεί να επεξεργαστεί, οι πλεονάζουσες τοξίνες αποθηκεύονται σαν απορρίμματα σε διάφορα όργανα, όπως αρθρώσεις, λιπώδη, συνδετικό και νευρικό ιστό. Σε κάποια χρονική στιγμή, αυτές οι αποθηκευμένες τοξίνες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

Χημική ευαισθησία στις τοξίνες

Ο βαθμός, στον οποίον η υγεία του καθενός επηρεάζεται από την παρουσία τοξινών, εξαρτάται μερικώς από την προσωπική ευαισθησία στις χημικές ουσίες. Σε κάποιους ανθρώπους μπορεί να μην έχουν ποτέ κάποια επίδραση, ενώ άλλοι μπορεί να υποφέρουν από πονοκεφάλους, κόπωση ή έκζεμα.

Τα προβλήματα υγείας συνήθως εμφανίζονται μόνο μετά από παρατεταμένη έκθεση σε τοξίνες. Σαν αποτέλεσμα, η φυσιολογική ανοχή στις τοξίνες έχει ήδη ξεπεραστεί. Οι παθήσεις πλέον φαίνεται να αναπτύσσονται σχεδόν ξαφνικά. Ο οργανισμός σε αυτή την περίπτωση έχει ήδη αναπτύξει μια χημική ευαισθησία στις τοξίνες.

Για παράδειγμα, τα χημικά φυτοφάρμακα, τα οποία καταναλώνουμε με τις τροφές καθημερινά – εκτός εάν τρώμε μόνο βιολογικά τρόφιμα – μπορούν να πυροδοτήσουν συμπτώματα, άπαξ και έχει αναπτυχθεί μια χημική ευαισθησία. Επιπρόσθετα, υπάρχει ο κίνδυνος του εθισμού: ο οργανισμός είναι ολοένα και λιγότερο ικανός στο να αναγνωρίσει μια τοξίνη ως βλαπτική (π.χ. η κατανάλωση αλκοόλ) και επομένως η τοξίνη πλέον δεν αποσυντίθεται ούτε αποβάλλεται αλλά συναθροίζεται.

Παρατεταμένη έκθεση σε βλαπτικές ουσίες μπορεί να προκαλέσει ακόμη και καρκίνο. Συχνά, υπάρχει σύνδεση μεταξύ του τρόπου ζωής, του μοντέλου διατροφής και του τύπου του καρκίνου. Η σχέση μεταξύ καπνίσματος και καρκίνου του πνεύμονα είναι ένα συνηθισμένο γνωστό παράδειγμα λόγω της έκθεσης στην τοξίνη νικοτίνη. Η σχέση μεταξύ της υπερβολικής χρήσης λευκής ζάχαρης και του καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι λιγότερο γνωστή.

Πως όμως μπορούμε να επιτύχουμε την ενεργοποίηση της ικανότητας του οργανισμού μας για αποτοξίνωση;

Στρατηγική Στοχευμένη Αποτοξίνωση

Η σταδιακή βάσει «στρατηγικού» σχεδίου αποτοξίνωση πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ανάλογα με το επιπέδου της τοξικότητας του οργανισμού. Με αυτή την λογική προσέγγιση, η λειτουργική και δομική αποκατάσταση επανέρχεται με αποτέλεσμα την ρύθμιση ενός υγιούς κυτταρικού μεταβολισμού. Από κλινικά δεδομένα έχει παρατηρηθεί ότι το 70% των θεραπειών βασίζονται σε πολύ καλή αποτοξίνωση.

Το εξατομικευμένο στάδιο της τοξικότητας αποτελείται από τρία επίπεδα:

Στο πρώτο επίπεδο όπου ο οργανισμός έχει υποστεί σε φλεγμονή και το αμυντικό του σύστημα σε υπερανταπόκριση,

Στο δεύτερο στάδιο όπου ο οργανισμός έχει υποστεί μείωση λειτουργικότητας διαφόρων οργάνων καθώς και υπερπλασία και υπερτροφία,

Στο τρίτο επίπεδο όπου ο οργανισμός έχει υποστεί πλήρη αλλαγή στη δομή και στην λειτουργία του.

Σε όλα τα επίπεδα τοξικότητας το πρώτο βήμα είναι η αποτοξίνωση του εξωκυττάριου χώρου (matrix) και κατεύθυνση των τοξινών σε αππεκριτικό όργανο όπως οι νεφροί και το ήπαρ. Η matrix περιλαμβάνει τον συνδετικός ιστό και το εξωκυττάριο υγρό που περικλείει όλα τα κύτταρα και τα όργανα του οργανισμού. Θεωρείται ένα ξεχωριστό ζωτικό σύστημα του οργανισμού. Αποτελεί το Πεδίο για όλα τα είδη stress περιλαμβάνοντας φυσικό, χημικό, ηλεκτρομαγνητικό και ψυχολογικό stress. Παίζει τεράστιο ρόλο στην διατήρηση της ομοιόστασης του ψύχο-νεύρο-ενδόκρινο-ανοσολογικού άξονα (P.N.E.I). Για την πλήρη αποτοξίνωση στο δεύτερο και τρίτο επίπεδο τοξικότητας πρέπει να καθαριστεί πλήρως το λεμφικό σύστημα καθώς επίσης και το κυκλοφορικό σύστημα για τυχόν μικρόβια, ιούς και παράσιτα που έχουν εισχωρήσει στο αίμα. Όλες αυτές οι διαδικασίες επιτυγχάνονται με βιολογικές ουσίες που δρουν στοχευμένα και εξατομικευμένα σε κάθε οργανισμό.

Επίσης, για την στοχευμένη διάγνωση του σταδίου τοξικότητας απαιτείται επαγγελματίας επιστήμονας με μεγάλη εμπειρία που θα ξεκαθαρίσει πλήρως το βαθμό της τοξικότητας του ατόμου. Ο τρόπος που γίνεται συνήθως είναι με το ενεργειακό τεστ με την μέθοδο των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων από έμπειρο επιστήμονα ή με την μέθοδο της κλινικής μικροσκοπίας σε ζωντανό και στεγνό αίμα.

Τα κλινικά συμπτώματα που αναφέρονται από την τοξικότητα του οργανισμού είναι τα παρακάτω:

Συμπτώματα από τοξικότητα του οργανισμού

 • Χαμηλή Ενέργεια
 • Πρησμένα Μάτια
 • Αέρια και φουσκώματα
 • Δυσκοιλιότητα
 • Σύνδρομο Διαπερατού Εντέρου
 • Δερματικές ενοχλήσεις
 • Αλλεργίες
 • Συχνά κρυολογήματα
 • Προβλήματα Περιόδου
 • Διαταραχές Ύπνου
 • Κατάθλιψη
 • Διακύμανση Διάθεσης
 • Νοητική Σύγχυση
 • Υπέρταση
 • Ιογενείς ή παρασιτικές Λοιμώξεις
 • Ανεξήγητη μεταβολή του βάρους σώματος
 • Δυσκολία Απώλειας Βάρους Organ disease.
 • Καρκίνος

Με την στοχευμένη αποτοξίνωση, ο αποτοξινωμένος και καθαρισμένος εξωκυττάριος χώρος (MATRIX) θα επιτρέψει το κύτταρο να προσλάβει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά έτσι ώστε οι υποδοχείς του να είναι επαρκώς ενεργοποιημένοι με τα σχετιζόμενα μόρια. Το αποτοξινωμένο και καθαρό κύτταρο μπορεί να εκτελέσει τις μεταβολικές του λειτουργίες. Τα απεκκριτικά όργανα, ενεργοποιούνται με στοχευμένες θεραπείες αποτοξίνωσης, και θα ενισχύσουν την φυσιολογική απέκκριση των τοξινών. Επιπλέον, διευκολύνεται η παρουσίαση των απαραίτητων διατροφικών στοιχείων στα κύτταρα ρυθμίζεται η κυτταρική άμυνα μέσω εκκαθάρισης των ελευθέρων ριζών, και διατηρείται η επικοινωνία μέσω ανοσολογικού, ενδοκρινικού και αυτόνομων νευρικών ινών.

Στην καθημερινή πρακτική, οι εφαρμογές της στρατηγικής αποτοξίνωσης συνίστανται όταν ο ασθενής πάσχει από οξεία, χρόνια και εκφυλιστική νόσο π.χ. ασθενείς με μακροχρόνια θεραπευτική αγωγή (αντιβιοτικά, κορτικοστεροειδη), στοχεύει απευθείας στην παθοφυσιολογία της νόσου αποτοξινώνοντας μέσω λυμφατικών καναλιών, έχει μακροχρόνια χρήση χωρίς παρενέργειες, και επίσης είναι ιδανικό προληπτικό πρωτόκολλο αποτοξίνωσης Φθινόπωρο και Άνοιξη.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα Κύρια αποτοξινωτικά σκευάσματα που βοηθούν στην στοχευμένη αποτοξίνωση είναι R7,R18, R60, και τα επιπρόσθετα για πάγκρεας και για υποτροπιάζουσες ή χρόνιες παθήσεις R72, R26.

Δείτε τα στα παρακάτω λινκhttps://www.konstantinioncentereshop.com/

https://www.konstantinioncentereshop.com/product/r26-stagones-50-ml-chronies-astheneies-apotoksinosi-detail/

https://www.konstantinioncentereshop.com/product/r72-stagones-50-ml-apotoksinosi-pagkreas-diegersi-detail/

 

Βιβλιογραφία

Pal RRai JP. .Phytochelatins: peptides involved in heavy metal detoxification.Appl Biochem Biotechnol. 2010 Mar;160(3):945-63.

Cross GM, Hennessey PTPrinciples and practice of detoxification. Prim Care. 1993 Mar;20(1):81-93. Review.

Shakman RA. Nutritional influences on the toxicity of environmental pollutants: a review. Arch Env Health 1974;28:105-33.

Liska DJ.The detoxification enzyme systems. Altern Med Rev 1998;3:187-98.