Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, περίπου 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν έλλειψη νερού επί τουλάχιστον ένα μήνα τον χρόνο και γύρω στο 1,6 δισ. – σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Γης – δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε καθαρή και ασφαλή πηγή νερού.

PILAR OLIVARES VIA REUTERS
Σκουπίδια στην ακτή του κόλπου Γκουαναμπάρα, στο Ρίζο ντε Τζανέϊρο της Βραζιλίας, στις 17 Μαρτίου 2021. 

ZOHRA BENSEMRA VIA REUTERS
Νερό μολυσμένο με απόβλητα κυλάει στον ωκεανό στον κόλπο Χαν, στην ανατολική άκρη της χερσονήσου του Ντακάρ, στις 17 Μαρτίου 2021.

Παρ′ όλο που οι στόχοι του ΟΗΕ για Βιώσιμη Ανάπτυξη περιλαμβάνουν νερό και υγιεινή για όλους έως το 2030, ο διεθνής οργανισμός τονίζει ότι η ανεπάρκεια νερού αυξάνεται και έως το 2050, ο μισός πληθυσμός του πλανήτη θα ζει σε περιοχές χωρίς αρκετό νερό.

AMANDA PEROBELLI VIA REUTERS
Ενας πεταμένος καναπές πλέει στον ποταμό Τιέτε, κοντά στο ομώνυμο οικολογικό πάρκο του Σάο Πάουλο της Βραζιλίας, στις 17 Μαρτίου. 

THAIER AL-SUDANI VIA REUTERS
Αγωγός αποχέτευσης αδειάζει στον ποταμό Εφράτη, στο Ιράκ, στις 16 Μαρτίου 2021. 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, στις 22 Μαρτίου, οι φωτογράφοι του Reuters χρησιμοποίησαν drone για να αποτυπώσουν δραματικές εικόνες και βίντεο μολυσμένων πηγών νερού σε όλο τον κόσμο.

PHIL NOBLE VIA REUTERS
Αποψη του ποταμού Τέιμ, κοντά στο Ντέντον της Βρετανίας. Σύμφωνα με έρευνα του 2018, εκεί καταγράφηκε το “χειρότερο επίπεδο” μόλυνσης από μικροπλαστικά σε όλο τον κόσμο εκείνη την περίοδο.

WILLY KURNIAWAN VIA REUTERS
Ανθρωποι ψαρεύουν στον ποταμό Πισάνγκ Μπατού, ο οποίος περνάει μέσα από πυκνοκατοικημένη περιοχή στο Μπεκάσι, στα περίχωρα της Τζακάρτα, στην Ινδονησία. Είναι μολυσμένος με σκουπίδια κάθε είδους και παρά τις πολλές προσπάθειες καθαρισμού, τα νερά του είναι μαύρα και βρωμάνε έντονα.

 

Η Δρ. Τζούλια Μπράουν, ανθρωπογεωγράφος με ειδικότητα στο περιβάλλον και την ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο του Πορτσμουθ, δήλωσε ότι πολλές χώρες με γεωργία και βιομηχανία που απαιτούν μεγάλες ποσότητες υδάτων, δεν έχουν αρκετό πόσιμο νερό.

UMIT BEKTAS VIA REUTERS
Σάπια δένδρα πλέουν σε τοξική λίμνη κοντά στη νοτιοδυτική πόλη Γιαταγκαν της Τουρκίας. Η τοξική λίμνη έχει δημιουργηθεί από μίγμα μολυσμένου νερού και στάχτης, που προέρχονται από τον σταθμό ενέργειας της Γιάταγκαν.

MAXIM SHEMETOV VIA REUTERS
Αποψη της λίμνης Βαϊκάλης, στο Ιρκούτσκ της Ρωσίας. Η λίμνη παραμένει μία από τις καθαρότερες πηγές νερού στον κόσμο, αλλά η μόλυνση και τα φύκια προκαλούν βλάβες στο οικοσύστημα που φιλτράρει το νερό.  

″Οταν αγοράζουμε προϊόντα, τρόφιμα και ρούχα, δεν συνειδητοποιούμε συνήθως το γεγονός ότι εισάγουμε το νερό κάποιου άλλου και συχνά αυτές οι χώρες, το νερό των οποίων εισάγουμε μέσω, ας πούμε, των αβοκάντο ή των τζιν μας, είναι χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλη είλλειψη νερού” δήλωσε στο Reuters.

MEGAN JELINGER VIA REUTERS
Ο ποταμός Τσουγιαχόγκα στο Ακρον του Οχάιο των ΗΠΑ. Το 1969, λόγω της μόλυνσης, ο ποταμός είχε αρπάξει φωτιά, με αποτέλεσμα την ψήφιση του νόμου για καθαρό νερό από το Κογκρέσο. 

WILLY KURNIAWAN VIA REUTERS
Σκουπίδια πλέουν στα νερά του ποταμού Τσιταρούμ της Ινδονησίας. Η κυβέρνηση έχει υποσχθεί τον καθαρισμό του αλλά τα σκουπίδια συνεχίζουν να πετάγονται στα νερά του. 

 

Η Μπράουν πρόσθεσε ότι ναι μεν η πρόσβαση στο νερό είναι σημαντική, αλλά πολύ συχνά, η διατήρηση αυτής της πρόσβασης στα φτωχότερα σημεία του πλανήτη παραβλέπεται.

MARKO DJURICA VIA REUTERS
Εργάτες μαζεύουν πλαστικά σκουπίδια από την λίμνη Ποτπέκο της Σερβίας. 

 

″Τα μέλη των ΜΚΟ θέλουν να βγάζουν φωτογραφίες μπροστά σε καινούργιες, λαμπερές αντλίες νερού, αλλά μετά φεύγουν και οι κοινότητες πρέπει να βρούν τα χρήματα για να συντηρήσουν και να επισκευάσουν αυτά τα συστήματα. Κι αν δεν μπορούν; Και τα στοιχεία δείχνουν ότι το ένα τρίτο αυτών των αντλιών στην υποσαχάρια Αφρική, δεν λειτουργούν.”

ΠΗΓΗ: REUTERS