Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, περίπου 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν έλλειψη νερού επί τουλάχιστον ένα μήνα τον χρόνο και γύρω στο 1,6 δισ. – σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Γης – δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε καθαρή και ασφαλή πηγή νερού.
Παρ′ όλο που οι στόχοι του ΟΗΕ για Βιώσιμη Ανάπτυξη περιλαμβάνουν νερό και υγιεινή για όλους έως το 2030, ο διεθνής οργανισμός τονίζει ότι η ανεπάρκεια νερού αυξάνεται και έως το 2050, ο μισός πληθυσμός του πλανήτη θα ζει σε περιοχές χωρίς αρκετό νερό.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, στις 22 Μαρτίου, οι φωτογράφοι του Reuters χρησιμοποίησαν drone για να αποτυπώσουν δραματικές εικόνες και βίντεο μολυσμένων πηγών νερού σε όλο τον κόσμο.
Η Δρ. Τζούλια Μπράουν, ανθρωπογεωγράφος με ειδικότητα στο περιβάλλον και την ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο του Πορτσμουθ, δήλωσε ότι πολλές χώρες με γεωργία και βιομηχανία που απαιτούν μεγάλες ποσότητες υδάτων, δεν έχουν αρκετό πόσιμο νερό.
″Οταν αγοράζουμε προϊόντα, τρόφιμα και ρούχα, δεν συνειδητοποιούμε συνήθως το γεγονός ότι εισάγουμε το νερό κάποιου άλλου και συχνά αυτές οι χώρες, το νερό των οποίων εισάγουμε μέσω, ας πούμε, των αβοκάντο ή των τζιν μας, είναι χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλη είλλειψη νερού” δήλωσε στο Reuters.
Η Μπράουν πρόσθεσε ότι ναι μεν η πρόσβαση στο νερό είναι σημαντική, αλλά πολύ συχνά, η διατήρηση αυτής της πρόσβασης στα φτωχότερα σημεία του πλανήτη παραβλέπεται.
″Τα μέλη των ΜΚΟ θέλουν να βγάζουν φωτογραφίες μπροστά σε καινούργιες, λαμπερές αντλίες νερού, αλλά μετά φεύγουν και οι κοινότητες πρέπει να βρούν τα χρήματα για να συντηρήσουν και να επισκευάσουν αυτά τα συστήματα. Κι αν δεν μπορούν; Και τα στοιχεία δείχνουν ότι το ένα τρίτο αυτών των αντλιών στην υποσαχάρια Αφρική, δεν λειτουργούν.”
ΠΗΓΗ: REUTERS