Τεράστιους «τάπητες» πλαστικού έφεραν στην επιφάνεια ενός ποταμού στην Ουγγαρία ύστερα από πλημμύρες.

Τα εισαγόμενα πλαστικά, σύμφωνα τουλάχιστον με τις ουγγρικές πηγές προέρχονταν από τις γειτονικές Ρουμανία και Ουκρανία προς τις οποίες η Βουδαπέστη έχει επανειλημμένα απευθύνει εκκλήσεις να περιορίσουν τη μόλυνση.

Έτσι, έως τη Δευτέρα, οι ουγγρικές αρχές είχαν απομακρύνει 500 κυβικά μέτρα σκουπιδιών από τους ποταμούς Τίσα και Σόμες.

Τα πλαστικά μπουκάλια κατέφθασαν στην Ουγγαρία στον ποταμό Τίσα από την Ουκρανία από όπου και πηγάζει και στον ποταμό Σόμες από την Ρουμανία εκτιμούν Ούγγροι μηχανικοί.

potamia-eisagomenoy-plastikoy-apo-tis-plimmyres-stin-oyggaria0

Στο Τιβαντάρ, ένα χωριό κοντά στον Τίσα, ακόμη και τώρα κάθε λεπτό επιπλέουν 50 έως 70 μπουκάλια το λεπτό.  Και αντίστοιχα νούμερα καταγράφονται στον ποταμό Σόμες.

Αν και μεγάλο τμήμα των απορριμμάτων που εντοπίστηκαν στα ποτάμια είναι οργανικό, όταν η στάθμη ανεβαίνει, τα οικιακά απόβλητα, από παντόφλες έως τηλεοράσεις αρχίζουν να εμφανίζονται δίπλα στα χιλιάδες πλαστικά μπουκάλια.

potamia-eisagomenoy-plastikoy-apo-tis-plimmyres-stin-oyggaria1

Η πλωτή ρύπανση έφτασε στα σύνορα της Ουγγαρίας της περασμένη εβδομάδα, γεγονός που ανάγκασε για 6η φορά μέσα σε ενάμιση χρόνο να επιστρατευθούν τα συνεργεία καθαρισμού.

Με πληροφορίες από Reuters