Η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής που διανύουμε, με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα να γίνεται ένας όλο και μεγαλύτερος στόχος για πολλές βιομηχανίες. 

Ο χώρος του ποδοσφαίρου δε θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος σε αυτό το «κάλεσμα» για πράσινες ενέργειες. Συγκεκριμένα, αρκετές ομάδες ανταποκρίθηκαν στο πλαίσιο δράσης του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην αθλητική βιομηχανία. Το πλαίσιο δράσης επιδιώκει στην ευθυγράμμιση της παγκόσμιας αθλητικής κοινότητας με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, και υποστηρίζει την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050.

Πιο συγκεκριμένα, το πλαίσιο δράσης του ΟΗΕ διέπουν 5 βασικές αρχές: ανάληψη συστηματικών προσπαθειών για την προώθηση μεγαλύτερης περιβαλλοντικής ευθύνης, μείωση του συνολικού αντίκτυπου στο κλίμα, εκπαίδευση σχετικά με τη δράση για το κλίμα, προώθηση βιώσιμης και υπεύθυνης κατανάλωσης και υποστήριξη της δράσης για το κλίμα μέσω επικοινωνίας.

Μία από τις πολύ σημαντικές ομάδες που υπέγραψαν την πρωτοβουλία είναι η Άρσεναλ. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ήταν η 1η ομάδα της Premier League που υπέγραψε το πλαίσιο δράσης του ΟΗΕ. Δεν είναι βέβαια τυχαίο, καθώς η Premier League εδώ και χρόνια ενθαρρύνει τη δέσμευση των μελών της σε βιώσιμες διαδικασίες και δράσεις, φιλικές προς το περιβάλλον. 

Στην πιο πρόσφατη μελέτη βιωσιμότητας που αφορά τις ομάδες της Premier League, οι Άρσεναλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τόττεναμ τοποθετούνται στην 1η κατηγορία βιωσιμότητας. Στην 1η κατηγορία βιωσιμότητας ανήκουν οι ομάδες που έχουν κατοχυρώσει τα παρακάτω: καθαρή ενέργεια, ενεργειακή αυτάρκεια, οικολογική μετακίνηση στα γήπεδα, μείωση ή κατάργηση της χρήσης πλαστικών συσκευασιών, διαχείριση αποβλήτων, αυτάρκεια νερού, χορτοφαγικές ή χαμηλές σε αποτύπωμα άνθρακα επιλογές φαγητού και ενημέρωση/δέσμευση για τη βιωσιμότητα.

Οι παραπάνω ομάδες, εκτός από εξαιρετικά «πράσινες» στη λειτουργία τους, βρίσκονται και σε καλές θέσεις αγωνιστικά. Μάντσεστερ Σίτι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι στην 1η και 2η θέση της βαθμολογίας, ενώ η Τόττεναμ βρίσκεται στην 6η θέση και η Άρσεναλ στην 9η. Άλλες 9 αγωνιστικές μένουν για τη λήξη της σεζόν και το στοίχημα Premier League της bwin δείχνει τα σημαντικά highlights για τους επερχόμενους αγώνες. Η βαθμολογική διαφορά που έχει η 1η Μάντσεστερ Σίτι από τη 2η Γιουνάιτεντ είναι στους 14 πόντους και αρκετά δύσκολο να ανατραπεί. Έτσι, οι «Πολίτες» έχουν σχεδόν εξασφαλίσει το πρωτάθλημα για φέτος, ενώ οι υπόλοιπες θέσεις της κορυφαίας 5αδας ακόμη είναι ανοικτές. 

Εκτός λοιπόν από το στόχο για κορυφαίες αγωνιστικές επιδόσεις, κάποιες ομάδες κάνουν τη διαφορά στην εφαρμογή αλλά και καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης. Γεγονός αποτελεί ότι τόσο μεγάλοι και σημαντικοί σύλλογοι μπορούν να βοηθήσουν πολύ στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και να αποτελέσουν παράδειγμα για τα εκατομμύρια των φιλάθλων που μπορούν να επηρεάσουν.