Εκκληση στο υπουργείο Περιβάλλοντος να επισπεύσει τις διαδικασίες για τη θέσπιση του Προεδρικού Διατάγματος του Δέλτα Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα απευθύνει ο φορέας διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών του Θερμαϊκού Κόλπου. Οπως επισημαίνει, η τρίτη και τελευταία αναστολή δόμησης λήγει τον Αύγουστο και μετά το πέρας αυτής η περιοχή θα μείνει απροστάτευτη.

Η περιοχή του εθνικού πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα οριοθετήθηκε με κοινή υπουργική απόφαση το 1998 και στη συνέχεια ανατέθηκε ειδική περιβαλλοντική μελέτη (1998-2001), η οποία θα οδηγούσε στη θέσπιση Προεδρικού Διατάγματος. Ακολούθησε το 2009 νέα υπουργική απόφαση για τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως εθνικό πάρκο – μόνο που από την έκταση αφαιρέθηκαν τρία σημεία, χωρίς καμία επιστημονική αιτιολόγηση: τμήμα της υγροτοπικής περιοχής Νatura στον Κορινό Πιερίας, σε συνέχεια της Αλυκής Κίτρους (στο οποίο τοπικοί φορείς ζητούσαν τη δημιουργία παραθεριστικού οικισμού), ένα τμήμα ανάμεσα στον Γαλλικό ποταμό και στα ρυζοχώραφα (το οποίο ακολούθως χτίστηκε με κτίρια επιχειρήσεων) και ένα τμήμα στον άνω ρουν του Αξιού.

Ακολούθως το 2014 το υπουργείο Περιβάλλοντος αποχαρακτήρισε 4.000 στρέμματα του καταφυγίου άγριας ζωής στον υγρότοπο του Κορινού και αδειοδότησε περιβαλλοντικά τη δημιουργία παραθεριστικού οικισμού, απόφαση την οποία, ευτυχώς, ακύρωσε το ΣτΕ το 2019. Υπό την πίεση των προσφυγών που είχαν κατατεθεί στο ΣτΕ, το υπουργείο Περιβάλλοντος όρισε το 2018 αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στην περιοχή, η οποία ανανεώθηκε δύο φορές και λήγει τον Αύγουστο του 2021. Τελικώς το υπουργείο Περιβάλλοντος κατέθεσε το 2020 νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, όμως το ΣτΕ το επέστρεψε, ζητώντας το αυτονόητο: να συμπεριληφθούν στα όρια του εθνικού πάρκου οι τρεις περιοχές που είχαν παρανόμως εξαιρεθεί.

Χθες, ο φορέας διαχείρισης Θερμαϊκού απηύθυνε έκκληση στο υπουργείο Περιβάλλοντος να δραστηριοποιηθεί, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος να μείνει η περιοχή χωρίς προστασία. «Δυστυχώς δεν έχει γίνει καμιά απολύτως ενέργεια από πλευράς του υπουργείου Περιβάλλοντος, ούτε διαπιστώνουμε κάποια κινητικότητα ή πολιτική βούληση στο θέμα αυτό, παρά το ότι έχουμε επανειλημμένα εκφράσει τις θέσεις μας και την έντονη ανησυχία μας. Επίσης θέσαμε στη διάθεση του ΥΠΕΝ όλη την τεχνογνωσία μας, όλα τα στοιχεία παρακολούθησης της βιοποικιλότητας που συγκεντρώνουμε για την περιοχή επί σειράν ετών και προτείναμε να συνεργαστούμε με κάθε τρόπο, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία», αναφέρει η πρόεδρος του φορέα, Αθηνά Παναγιώτου. «Θα φτάσουμε στο καλοκαίρι του 2021 και η περιοχή, η οποία ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, θα μετατραπεί σε ξέφραγο αμπέλι». Να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πιέζει εδώ και δεκαετίες για την αδειοδότηση νέων επιχειρήσεων μέσα στα όρια του πάρκου, παρότι ακριβώς δίπλα βρίσκεται η βιομηχανική περιοχή της Σίνδου. Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρυσι το καλοκαίρι ενέκρινε την ανέγερση αποθηκευτικών χώρων υφιστάμενης επιχείρησης μέσα στο εθνικό πάρκο, με τη θετική γνωμοδότηση και του φορέα.

 

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ